2021. június 22. Paulina
Átadták Miskolc elismeréseit! (A díjazottak listája, képgalériák)
minap.hu
|
2017. május 10. 21:10
|
frissítve: 2017. május 13. 21:09
Május 11-én tartjuk Miskolc város ünnepét, annak tiszteletére, hogy 1909-ben ezen a napon adományozott a városnak címeres kiváltságlevelet Ferenc József. Hagyomány, hogy ezen a napon, ünnepi közgyűlés keretében adják át a színházban a város elismeréseit azoknak, akik sokat tettek Miskolcért.

Kriza Ákos, Miskolc polgármestere ünnepi köszöntőjében – miután köszöntötte testvérvárosunk, Jekatyerinburg városának polgármesterét és kíséretét – hangsúlyozta: amikor az ember dolgozik, többnyire leszegett fejjel koncentrál a feladatára, kizárva a külvilágot. Mindig van azonban egy-egy pillanat munka közben, amikor úgy érezzük, itt az ideje kiegyenesedni, kicsit körülnézni, megnézni, hol is tartunk.

unnepi_kozgyules_mnh.jpg

Fotók: Mocsári László

– Egy városvezetőnek a város napja mindig ilyen alkalom. Ekkor jön el minden évben ünnepélyes keretek között az a pillanat, amikor feltekintünk egy rövid időre a munkából, szétnézünk, megszemléljük, mit alkottunk eddig, meddig jutottunk. Számomra ez a hatodik alkalom, amikor ennek a fantasztikus városnak a választott vezetőjeként pillantok fel egy rövid időre Miskolc átformálásának, újjáalakításának munkájából, és szemlélhetem meg, mit is értünk el közösen – fogalmazott Kriza Ákos.

– És annak alapján, amit ma látok, örömmel mondhatom, hogy büszke vagyok a miskolciakra, a város nagyszerű közösségére, amely képes volt kitörni a korábbi deprimáltságból, a kishitűségből, az önsajnálatból, és velünk együtt képes volt megküzdeni a mai sikereiért. Látni az elmúlt évek megfeszített munkájának eredményeit, látni, hogy nem voltak hiábavalók az erőfeszítések. Ezt kell mindnyájunknak észrevenni, ezt kell mindnyájunknak értékelni – tette hozzá a polgármester, kiemelve: Miskolc az elmúlt években korszakváltást hajtott végre!

unnepi_kozgyules_6.jpg

– Ennek a korszakváltásnak egyetlen célja volt, hogy Miskolcot végre erős várossá tegyük a megyeszékhelyek versenyében. Végre ne a leszakadás, hanem a felemelkedés jusson eszébe Miskolcról mindenkinek az országban. Ehhez, az erős város víziójához igazítottam munkatársaimmal, politikustársaimmal programunkat is, és erős hittel, még erősebb akarattal nekilódultunk annak a feladatnak, amit megígértünk a miskolciaknak – fogalmazott a városvezető.

„Nem azt kérdeztük, mit, hogyan nem lehet megcsinálni, hanem minden nap azzal keltünk fel, hogy ma mit, hogyan fogunk megcsinálni!” – mondta Kriza Ákos, hozzátéve e programot támogatta a város akkor is, amikor azt mondtuk: felszámoljuk a nyomortelepeket, hazaküldjük a „fészekrakókat”, s ha tetszik a jogvédőknek, ha nem, rend és nyugalom lesz a városban!

– Ahol kellett és kell, ott bontottunk, ahol kellett és kell, ott építettünk – szögezte le. A polgármester hozzátette: ma Miskolc aki akar, az tud dolgozni. E miskolci modellnek mára országos híre van. Ma már nem kell szégyenkeznünk sehol az országban, sőt büszkén mondjuk: mi miskolciak vagyunk!

– Ennek az erős város modellnek a legfontosabb eleme, hogy közösségeket építünk, és egyben közösségeket becsülünk meg. Az országban egyedülállóan becsüljük meg nyugdíjasainkat, kivételes lakásprogramot biztosítunk az egyetemi dolgozóknak, egyedülálló digitális közösséget építettünk, a sportélet területén pedig minden szinten és minden korosztályban virágoznak sportközösségeink – húzta alá Kriza Ákos.

Hozzátette, a buszokon, villamosokon a fiatalok ingyen internetezhetnek, és, ami a legnagyobb öröm számomra, hogy végre az országos átlag fölött nőnek a bérek városunkban.

– Vagyis végre a munkát is megbecsülik Miskolcon. Nagy utat tettünk meg közösen, köszönet érte. A köszönet valóban mindenkinek jár! – mondta.– Azonban vannak azonban közöttünk kivételes emberek, kivételes miskolciak, akiknek külön is ki kell fejezzük köszönetünket. A város ünnepén e köszönetnyilvánításra mindig kitüntetések átadásával kerül sor. Mert a város napján nemcsak azt a történelmi eseményt ünnepeljük, hogy törvényhatósági jogú várossá vált Miskolc, és ezzel kiváltságokat kapott városunk, hanem Miskolc kiemelkedő polgárait is ünnepeljük, akik odaadóan végzett munkájukkal példaként állnak mindannyiunk előtt.

unnepi_kozgyules_8.jpg

– Az itt helyet foglaló sportolók, tanárok, kutatók, művészek, közhivatalt betöltő vezetők mind példaképek. Olyan személyek, akiknek tettei felkeltik környezetük figyelmét, útmutatást adnak, s így közösségformáló erővel bírnak. Gratulálok az eredményeikhez, és a miskolciak nevében köszönöm Önöknek, hogy tetteikkel, erkölcsi vállalásukkal építették, építik ezt a várost, munkájuk eredményeként gazdagabbá tették és teszik Miskolcot – fogalmazott Kriza Ákos.

A közösség az önzetlenséget jutalmazza; az olyan tetteket, amelyektől szebb, jobb, élhetőbb lesz az otthonnak vallott település. Ma, amikor folyamatos médiazajban éljük az életünket, amikor a világ egyre gyorsabban pörög körülöttünk egyre nehezebb olyan értéket teremteni, amire felfigyelnek az emberek, ami eléri az ingerküszöböt. Úgy tűnik, ma nehezebb maradandót alkotni, mint korábban.

– Éppen ezért van még nagyobb szükség olyan példamutató munkásságokra, amelyek felhívják a figyelmet arra, hogy a kitartás, a céltudatosság igenis elvezet a vágyott célig, s általa a közösség megbecsülése is kivívható. Tisztelt kitüntetettek, az Önök példája, munkája, az Önök akarata és tettei nélkül ma Miskolc kevesebb lenne – emelte ki a városvezető.

Felidézte Bolyai Farkas, a XIX. század legnagyobb magyar polihisztorának krédóját: „A közboldogság templomába bár egy téglát tenni!” Tisztelt ünnepeltek! Legyenek büszkék! Megérdemlik! Mert Önök már biztos, hogy Miskolc közboldogságának templomába a saját téglájukat letették. Megtisztelő számomra, hogy ma városunk legjobbjai között ünnepelhetünk, és a közösség nevében elismerhetem munkájukat – zárta köszöntőjét Kriza Ákos, majd kezdetét vette a város díjainak átadása.

A díjazottak:

MISKOLC VÁROS DÍSZPOLGÁRA kitüntető cím

Dr. Nagy Dezsőné Dr. Sági Ilona nyugalmazott főorvos

Jónyer István asztaliteniszező világbajnok

unnepi_kozgyules_2.jpg

PRO URBE kitüntető cím

Bíró Tibor, a CINE-MIS Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója

Dr. Juhász Hedvig vállalati és kormányzati kapcsolatok igazgató, Sanofi Aventis Zrt.

Dr. Tantó Miklós szakgyógyszerész

Jóna István, a Szinvavölgyi Táncműhely alapítója

 

Gálffy Ignác életmű-díj

Prof. Dr. Juhász József mérnök

 

Heman Ottó tudományos díj

Somorjai Lehel történész

 

Szemere Bertalan közéleti díj

Dr. Fázold Ádám okleveles vegyész

 

Szabó Lőrinc irodalmi díj

Vitkolczi Ildikó író

         

Kondor Béla képzőművészeti díj

Kletz László Lajos képzőművész

 

Reményi Ede zenei díj

Reményi Ede Kamarazenekar

 

Déryné színházi díj

Görög László színművész

 

Miskolc Város Építészeti Alkotói díj

Mándoky József építész

 

Bizony Ákos Kitüntető Jogi díj

Dr. Wopera Zsuzsa jogász

 

Benkő Sámuel díj

Nagy Julianna mb. osztályvezető ápolónő

Dr. Németh Gyula főorvos

 

Pedagógiai díj

Mészáros Ágnes pedagógus

Dr. Ringer Árpád Imre nyugalmazott egyetemi docens

Szalay Sándor nyugalmazott műszaki szakoktató

 

„Miskolc Város Turizmusáért” díj

Poroszkai Csaba szállodatulajdonos

 

„Az év sportolója” díj

Gercsák Szabina judós

Elek Ákos focista

PannErgy MVLC Miskolci Vízilabda Club Nonprofit Kft.

DVTK Jegesmedvék jégkorongcsapata

 

„Miskolc Város Sportjáért” díj

Hódi Zoltán nyugalmazott labdarugó

 

„A Civilek Támogatásáért” díj

Vodafone Magyarország Zrt.

 

„Az Év Civil Szervezete” díj

Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete

 

Pro Minoritate díj

Árvai Zoltánné

 

Nívódíj

Dr. Boryné Rhúz Anna pedagógus

Rhúz Andrea pedagógus

Flach Antal művésztanár

Józsa István gondnokságvezető

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Miskolci Tagintézményének Kamilla Korai Fejlesztő Központja

Nemes István parkgondozási koordinátor

Nics László népi iparművész

id. Pallos Zoltán sportoló

Solymosi Jenőné nyugdíjasklub vezető

 

Szentpáli díj

Bottyán Zsolt

Shinwa Magyarország Precíziós Kft., General Manager

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat