2019. március 25. Irén, Irisz
Az ombudsman jelentése ellenére folytatódnak Miskolcon a hatósági ellenőrzések
Kujan István
|
2015. június 11. 10:17
|
frissítve: 2015. június 12. 19:31
Az ombudsman a miskolci hatósági ellenőrzések azonnali beszüntetését kérte, a városvezetés azonban – az eredmények és az ellenőrzések támogatottsága tükrében – ennek nem fog eleget tenni – hangzott el a polgármester csütörtöki sajtótájékoztatóján. Kriza Ákos hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a városvezetés „a joggal él, és nem visszaél”, de használni is fogja a rend és biztonság fenntartásához.

  A sajtótájékoztatón elhangzott: az utóbbi hónapokban történt intézkedések – minden ellenkező állítással szemben – azt bizonyítják, hogy Miskolc vezetése elkötelezett ígéreteinek betartása, azaz a nyomortelepek felszámolása és a közbiztonság megerősítése ügyében.

kriza_sajttaj_150611_fkcs_8.jpg

Fotó: F. Kaderják Csilla

„Azt láthatjuk, hogy Miskolcon jogi eszközökkel is lehet eredményt elérni!” – emelte ki a város polgármestere. Kriza Ákos ismertette, a nyomortelep-felszámolás és a hatósági ellenőrzések elindítása oda vezetett, hogy megerősödött a miskolciak hite a jogállamban. Azt látjuk minden egyes közbiztonsági fórumon – folytatta a polgármester –, hogy a miskolciak üdvözlik mind a nyomortelep-felszámolást, mind a hatósági ellenőrzéseket; látják azok bűnmegelőző hatását, illetve kiemelkedő szerepüket a bűncselekmények felderítésében.

hatodik_utca_1_3_bontas_150611_ja_3.jpg

Fotó: Juhász Ákos

A miskolci nyomortelepek felszámolása csütörtökön folytatódott. A polgármester sajtótájékoztatójával egy időben a Hatodik utcában bontottak el egy négylakásos épületet. A lakókat már korábban kiköltöztették – két fő rendelkezett itt jogcímmel, velük meg tudtak egyezni, ők a város másik részére költöztek. A másik két lakó azonban jogcím nélkül tartózkodott a Hatodik utca 1-3. lakásban, a kiköltöztetésükről a hatóság intézkedett.

hatodik_utca_1_3_bontas_150611_ja_8.jpg

Miskolcon tehát mind a hatósági ellenőrzés, mind a nyomortelep-felszámolás folytatódik – az ombudsmani jelentés ellenére is. Kriza Ákos rámutatott: a jelentés felzárkózást erősítő javaslataival teljesen egyet tudnak érteni. A polgármester emlékeztetett: maga kezdeményezte a kapcsolatfelvételt a Máltai Szeretetszolgálattal, és kérte a segítségüket abban: mérjék fel és elemezzék a nyomortelepeken élő családok helyzetét. Aztán tájékoztassák a városvezetést arról, hogy kinek kell segítséget nyújtani, hogy a jogcím nélküli lakók esetében se kerüljenek utcára gyerekek.

A jelentés azon részével azonban, amely a hatósági ellenőrzések azonnali beszüntetését kéri, nem hogy nem ért egyet a városvezetés, de nem is fogja azt betartani, mert azt látják, hogy eredményeket érnek el vele. 

hatosagi2.jpg

Ugyanakkor 34 ezer miskolci aláírása is erre kötelezi őket, sőt – mutatott rá Kriza Ákos – már a nyomortelepeken élő személyek sokasága is azt szeretné, hogy biztonságos környezetben élhessen.

„Mi a joggal élünk, és nem visszaélünk, de használni is fogjuk a jogot, hogy Miskolcon a rendet és biztonságot fenntartsuk!” – hangsúlyozta Miskolc polgármestere.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat