2021. szeptember 26. Jusztina
Az Alapítvány az önkormányzattal szerveztette volna meg az akcióját
Istenes Zsolt
|
2015. április 09. 18:41
|
frissítve: 2015. április 15. 21:39
Bármikor partner az ételosztásban, ha azt felelősséggel valósítják meg. Maga is részt vett már több jótékonysági akcióban. Ezt mondta Kriza Ákos. Miskolc polgármestere hozzátette a szegénység nem lehet média akció tárgya. Ezért ellenezte a botrányosra sikeredett élelmiszerosztást. Kriza Ákos szerint a Gyermekétkeztetési Alapítvány gyakorlatilag az önkormányzattal akarta megszerveztetni saját akcióját, de erről szinte senki sem beszél. Amit pedig a civil szervezetek az interneten szerveztek az nem volt más, mint a szegény sorsú gyerekek felhasználásával gerjesztett botrány.

miskolcnak_hangja_van_etel_150407_ja_25.jpg

Fotó: Juhász Ákos

– „Mondom mindenki elmegy innen! Menjen innen! Menjen innen! Menjen innen!" – kiabálta a szervező, kevés eredménnyel.

Az emberek törték, taposták egymást a csokitojásokért a virágóránál. Eredetileg ezer éhező gyereket akartak itt megebédeltetni. Az akciót a Gyermekétkeztetési Alapítvány kezdeményezte, de a programot gyakorlatilag az önkormányzattal akarta megszerveztetni.

etelosztas.jpg

–  Nekünk kellett volna odaszervezni a gyerekeket, nekünk kellett volna megszervezni a terület biztosítását, az önkénteseket. Ilyenkor felmerül a kérdés, mit tett volna az, aki megkért erre minket? De volt ennél egy súlyosabb körülmény is. Online videó közvetítést szerettek volna a térről. Azt gondolom, hogy a szegénységet online adáson keresztül bemutatni több mint, hogyan is fogalmazzak... Nem lehet, nem szabad – foglalta össze az alapítvány kéréseit Kriza Ákos polgármester.

Kriza Ákos elmondta, azért mondott nemet a felkérésre, mert a szegénység nem médiaheck.

Az ételosztás mégis megszervezték. Facebook csoportok, de az alapítvány is megjelent a téren. Tartós élelmiszert és édességet osztottak cigány kisebbségi vezetők és politikusok segítségével. A szervezetlen tömeg törte taposta egymást a csomagokért.

Többen is üres kézzel mentek haza. A csomagokat ugyanis már a meghirdetett kezdés előtt szétkapkodták. De volt olyan is akadt aki 4-5 adományt is begyűjtött.

miskolcnak_hangja_van_etel_150407_ja_29.jpg

 

etelosztas2.jpg

–  Ha van aki szervezi nagyon ráférne. Itt nagyon sok szegény ember van, aki keveset eszik és nem jut neki úgyhogy az jó lenne, de a polgármester is úgy nyilatkozott hogy hozzájárul, de máskép kell elkezdeni – vélekedett Suga István.

 

A botrányosra sikerült ételosztáson a tömeg szinte letarolta a teret. A frissen ültetett rózsákat is kitaposták. A polgármester azt mondta ez is azt bizonyítja, hogy ilyen akciót csak felelősséggel lehet szervezni. Ha ilyenre kérik ahhoz ő is bármikor partner lesz. Kriza Ákos hozzátette, hogy a szegénység, a gyermekétkeztetés szakmai kérdés, és nem az ételosztást kifogásolta, hanem az alapítvány által kért média felhajtást.

Miskolc egyébként évente 400 millió forintot költ a rászoruló gyerekekre. Ezernél több óvodás, több mint háromezer kisiskolás, a középiskolásokkal együtt pedig csaknem 5900 gyermek kap hétköznaponként ingyen vagy fél áron ételt az önkormányzati óvodákban, iskolákban.

 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat