2021. június 23. Zoltán
Braille-írással is segítik az utazást – próbaúton az új CNG-buszok
minap.hu
|
2016. február 29. 19:48
|
frissítve: 2016. március 02. 05:17
Vakok és gyengénlátók próbálták ki az új buszokat, mielőtt azok forgalomba állnának. Ez azért is nagy segítség nekik, mert nem a forgalomban, nagy sebességnél kell hasznos tapasztalatokat szerezniük. Azt mondták, hogy ezek a járművek sokkal halkabbak és jobb a rugózásuk is.

cng_man_vakok_160229_ja.jpg

Fotó: Juhász Ákos

Egy ember áll a buszmegállóban, fehér bot van a kezében. Jön a busz. Megáll, majd kinyitja az ajtaját. „35-ös járat a Centrum felé” – mondja a hangos utastájékoztató. Valahogy így kell elképzelnünk az új CNG-buszok és egy vak vagy gyengénlátó ember találkozását.

Az MVK telephelyén hétfőn ismerkedtek meg vakok és gyengénlátók az új buszokkal. A hetvenöt új jármű leszállásjelzője meg van jelölve Braille-írással.

cng_man_vakok_160229_ja_1.jpg

Urbán Mihály kutyájával nagyon sokat utazik buszon és villamoson, ő is most ismerkedik azzal, hogy hol vannak a lehajtható üléseket.

– Nagyon tetszik, hogy ezek alatt az ülések alatt elfér a kutyám. Ez a busz sokkal csendesebb fajta és jobb a rugózása is.

Március 4-étől állnak forgalomba az új CNG-buszok. Weisz Ildikó, a Látás-Mód Alapítvány elnöke szerint óriási dolog, hogy kipróbálhatják az új járműveket ezek az emberek steril környezetben.

– Fontos, hogy nem akkor kell először találkozniuk az újdonsággal, amikor azok már forgalomba álltak, és esetleg tömeg is van rajtuk. Most megtudhatják, ezek a buszok milyen sebességgel mennek, az ajtók milyen gyorsan nyitódnak vagy záródnak. Ezek mind fontos információk annak a megyében élő hétezer látássérültnek, akik utazni fognak majd ezeken a buszokon.

cng_man_vakok_160229_ja_2.jpg

Csúcsforgalomban százötvenkét busz közlekedik Miskolc útjain. Ezt már Csüriné Ficsura Andrea, az MVK Zrt. marketing munkatársa mondta el.

– Ennek a százötvenkét busznak csaknem a fele lesz CNG-busz. Negyven szóló és harmincöt csuklós. Több minden mellett legnagyobb előnyük, hogy sokkal kisebb a károsanyag-kibocsátásuk. A miskolciak többsége először pénteken találkozhat majd velük, mikor is a Szent István téren és a főutcán elbúcsúzunk a régiektől, és bemutatjuk az új flotta egy részét.

A hetvenöt CNG-busznak szüksége volt javítócsarnokra és töltőállomásra. Ez utóbbit is pénteken avatják fel, ami nyitott lesz az autósok előtt is. A beruházás mintegy kilencmilliárd forintba került, aminek egy része uniós támogatás.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat