2020. február 26. Edina
Bunkertúra – Ellátogatunk egy miskolci atombunker gyomrába
Parai Roland
|
2015. február 20. 10:26
|
frissítve: 2015. február 22. 22:30
A MÁV Lévay úti telephelyén lévő hatalmas téglaépület alatt mélyen a földben húzódik az az atombiztos irányítási pont, ahonnan légitámadás esetén is biztosítani lehet a Tiszai pályaudvar vasúti közlekedését.
Bunkertúra, videó: Parai Roland

A közel háromszáz négyzetméter alapterületű betonkolosszus polgárvédelmi célokat is szolgál. Veszély esetén közel négyszáz fő találhat itt menedéket.

A tervezők nem bízták a véletlenre: légzsilippel védett telefonközpont lövészjáratokkal

A vasbeton épület falvastagsága több mint kétszáz centiméter, saját vízellátó- és szellőző rendszere van. Óriási visszacsapó szelepek védik az épület belsejét attól, hogy külső robbanás esetén keletkezett túlnyomás ne tudjon behatolni. Rendeltetésének megfelelően telefonközpont és távirda is megtalálható benne.

Túravezetőinktől megtudtuk, hogy ezeket az óvóhelyeket 1955-ben építették, majd a 60-70 es években, a kubai rakétaválság idején korszerűsítették. Élesben nem volt használva a létesítmény, szerencsére eddig még csak légoltalmi gyakorlatokat szerveztek itt.

Az épület egyébként nem a MÁV, hanem a Magyar Államkincstár tulajdonában van. A vasút csak a kezelője ennek az épületnek.

Mint megtudtuk, minden berendezése tökéletesen működik, néhány évvel ezelőtt karbantartási munkálatokat végeztek, de ahogy túravezetőnk is fogalmazott:

„Mire erre az épületre szükség lesz, addigra már nem lesz senki, aki be tudná üzemelni a berendezéseket. Ebben a pillanatban azonban minden egység működőképes, jó állapotban van. Az ’50 es években készült aggregátort még úgy csinálták meg, hogy az még kétszáz év múlva is aggregátor legyen”

atombunker_mav.jpg

Ez egy típus épület, a hidegháború idején több ilyen is épült az országban, csak sokan nem tudják, hogy ez az.

 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat