2019. október 16. Gál
A csodaszarvas, Attila és Mátyás király – ahogy a gyerekek látják
Miskolc TV / minap.hu
|
2017. március 14. 17:12
|
frissítve: 2017. március 15. 16:36
Huszadik éve hirdetnek gyermekrajz-pályázatot Miskolcon az 1848/49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére. Idén több mint háromszáz alkotás érkezett, a képek felét határon túli iskolások nyújtották be. Az alkotásokból kedden kiállítás nyílt a Művészetek Házában.

magyar_vagyok_rajzkiallitas_170314_vcs_16.jpg

Fotó: Végh Csaba

Mátyás király, egy Rubik-kocka, vagy éppen egy pulikutya – egytől egyig a magyarságot tükrözik, csak másként. Thomázy Gréta és Nagy Tímea közös alkotását is kiállították a Művészetek Házában. Ők a csodaszarvast mintázták meg batikolási és márványozási technikával.

magyar_vagyok_rajzkiallitas_170314_vcs_01.jpg

– Batikot szerintem nehezebb egyedül csinálni, mint ketten – mondta el Gréta, a Földes Ferenc Gimnázium tanulója. – Nekem ez már a második batikom, Timinek pedig az első. Én kértem őt, hogy segítsen.

magyar_vagyok_rajzkiallitas_170314_vcs_05.jpg

A Magyar vagyok elnevezésű rajzkiállítás immár húszéves múltra tekint vissza. Az akkori ötletgazdát, Horváthné Tóth Ildikót is köszöntötték a mai díjkiosztón. A Komlóstetői Általános Iskola öt éve vette kézbe a rendezvényt. – Öt évvel ezelőtt kicsit új lendületet kapott ez a pályázat. A címet kiegészítettük, így lett "Magyar vagyok, határtalanul", és ennek megfelelően, a határon túlról is meghívtunk gyerekeket a pályázatra – mondta el Holló Gyula, az iskola volt igazgatója.

magyar_vagyok_rajzkiallitas_170314_vcs_10.jpg

Idén több mint háromszáz alkotás érkezett a felhívásra, a pályamunkák fele a határon túlról érkezett. Miskolcon hagyományosan a pályázat díjkiosztójával kezdődik meg a március 15-i ünnepségek sora. – Én azt gondolom, hogy az 1948-49-es forradalom és szabadságharc - hasonlóan az 1956-oshoz - a fiatalok forradalma és a fiatalok szabadságharca volt. Így különösen fontos, hogy gyermekeket szólít meg ez a rendezvény, amelyen az elmúlt évek során összesen csaknem hatezren vettek részt – fogalmazott a megnyitón Alakszai Zoltán város jegyző.

magyar_vagyok_rajzkiallitas_170314_vcs_09.jpg

A műveket a hónap végéig lehet megtekinteni, a Művészetek Háza kiállítóterében.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat