2021. április 12. Gyula
Csoportfoglalkozások daganatosoknak – nem várótermi panaszkodás, hanem jó hangulat
Petri Nóra
|
2016. március 09. 10:40
|
frissítve: 2016. március 10. 15:49
Nem csodaszer és kizárólag az orvosi terápia mellé ajánlják a szakemberek – ezt mondja az a klinikai szakpszichológus is, aki már évek óta egy olyan módszert alkalmaz a B.-A.-Z. Megyei Kórházban, amellyel többek között a kemoterápia és a sugárkezelés mellékhatása is csökkenthető. A csoportfoglalkozások ingyenesek. Nem mindenkinek hoz gyógyulást, de sokan megtanulhatják általa, hogy hogyan lehet másként gondolkodni a szervezetünkről.

terapia2.jpg

 

Heti 4 órában a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei kórház alkalmazásában dolgozik az a klinikai szakpszichológus, aki már évek óta foglalkozik olyan csoportokkal, amelyekben daganatos betegségben szenvedők vannak.  

– Tíz éve találkoztam először a Simonton-féle módszerrel – mondja Fodorné Vincze Anna klinikai szakpszichológus.

A 70-es években a sugárterápiás onkológus szakorvos, Carl Simonton és felesége, a pszichológus végzettségű Stephanie Simonton egy alternatív klinikát indított el Texasban. Olyan rákos betegekkel kezdtek el foglalkozni, akik az orvostudomány akkori állása szerint menthetetlenek voltak. A klinika működésének döbbenetes tapasztalata alapján a túlélési idő megkétszereződött. A Simonton házaspár egyik felismerése az volt, hogy szervezetünk, testi működésünk egésze hihetetlen erővel reagál gondolatainkra.

További részletek a Simonton módszerről itt olvashatók

terapia1.jpg

– A texasi statisztikák szerint a betegek egynegyedének nem változott az állapota, míg egynegyedük meggyógyult. Ez engem megdöbbentett – mondja Fodorné Vincze Anna klinikai szakpszichológus. A Szent László Kórházban már hat éve alkalmazzák ezt a módszert a hagyományos terápiák kiegészítéseként. Én is ott tanultam meg – mondja.

– Ez egy gyűjtőmódszer, nem találtak ki újat, a módszerek sokaságából azt tartották meg, ami a tapasztalatuk szerint működött. A texasi házaspár szerint az, hogy egy daganatos betegség hogyan végződik, nem attól függ, hogy milyen típusú és stádiumú, hanem attól, hogy a beteg mit gondol a betegségről, illetve a teste védekező erejéről.

terapia_03.jpg

– Egy ilyen csoportot nem úgy kell elképzelni, mint egy várótermi panaszkodást. Nálunk nagyon jó a hangulat. Volt, hogy kintről benéztek, hogy mi történik, mi ez a nagy nevetés – mondja Fodorné Vincze Anna klinikai szakpszichológus.

– Nagyon sokan mondják, hogy nem szeretnek erről hallani se, beszélni se, de itt nem erről lesz szó. Itt az egészségről lesz szó, hogy ezt hogyan lehet helyreállítani, megtartani. Mindenki annyit mond el magáról, amennyit szeretne.

– Ezek a foglakozások nem az orvosi kezelések helyett vannak és ez a módszer sem csodaszer – hangsúlyozza a szakember. –  A miskolci csoportban résztvevőknél gyakran tapasztaljuk, hogy ez a módszer segít abban is, hogy csökkentse a kemoterápia és a sugárkezelés mellékhatásait, illetve jelentősen javulhatnak  a laboreredmények is. Arra nézve azonban statisztikai adatok is vannak, hogy jobb pszichés állapotba kerültek a foglalkozások alatt és után. 

A csoportban való részvétel ingyenes, legyen szó daganatos betegekről vagy daganatos gyermeket nevelő családokról.

Részletes információ az anna710517@gmail.com címen kérhető, továbbá a +3620/216-94-59 mobilszámon lehet Fodorné Vincze Anna klinikai szakpszichológussal beszélni.  

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat