2020. július 11. Nóra, Lili
„Égő” az avarégetés – és rendkívül káros!
minap.hu
|
2015. január 03. 15:29
|
frissítve: 2015. január 06. 05:27
Egy nagyobb kupac avar égésével annyi szállópor keletkezik, mint ha 250 autóbusz 24 órán át folyamatosan közlekedne. A tanulság könnyen levonható: ne égessük el a kerti hulladékot – ez jót tesz a környezetünknek, egészségünknek, és a jó szomszédi viszonynak.

Miskolcon széles körben elterjedt rossz szokás a kerti hulladékok és az avar égetése. Azonban egyre többen felismerik, hogy mennyire káros ez a tevékenység – hívja fel a figyelmet Nagy Dezső környezetvédelmi referens.

– Egy átlagos kerti tűz, mintegy 100 kilogramm zöldhulladék, amiben vegyesen égetünk avart, fűnyesedéket és gallyakat, hatalmas légszennyezést okoz! Elégetésével annyi PM10 részecske, azaz szállópor, jut a levegőbe, amennyi körülbelül 90 millió köbméter levegőt szennyez el az egészségügyi határérték felett. Egy svájci tanulmány szerint egy nagyobb kupac avar égésével annyi szállópor keletkezik, mint 250 autóbusz 24 órai folyamatos közlekedése során – érzékeltette az avartűz hatását a referens.

Emellett nagy mennyiségben keletkezik a fulladást okozó szén-monoxid, rákkeltő részecskék és szénhidrogének, tüdőkárosító nitrogén-oxidok és az egyik legmérgezőbb anyag, amit beszívhatunk, a benz-a-pirén. Ha valaki füsttel árasztja el a szomszédait, az egyfajta birtokháborítás, ez a panasz akár jogi alapokon is megállhat.

ellenorzes_141218_fkcs_12.jpg

Illusztráció, Fotó: F. Kaderják Cs.

Miskolcon tavasszal és ősszel egy-egy hónapon át még engedélyezett a kerti hulladékok égetése, azonban egyre kevésbé elfogadott – „égőnek” számít, ha valaki éget. Várhatóan hamarosan teljesen be is tiltják ezt az ön- és közveszélyes tevékenységet. Ha valaki nem az engedélyezett időben éget, az komoly bírságra számíthat! Adódik a kérdés: mi történjen a kerti hulladékokkal?

– Ahol égetni lehet, ott a komposztálásra is van lehetőség. Valamennyi kerti hulladék és avar komposztálható (még a diólevél is!), mindössze néhány négyzetméter árnyékos helyre, figyelemre, tudatosságra és egy kis időre van szükségünk, hogy értékes humuszhoz, növényi trágyához jussunk – ad tanácsot Nagy Dezső.

Miskolc önkormányzata több éve működteti az Ökológiai Intézettel és más társadalmi szervezetekkel együttműködve komposztálási programját, ennek keretében eddig több mint 3000 komposztkeretet osztottak ki. Ugyanakkor kölcsönözhetők aprítógépek, és működik egy bemutató komposztkert .az Avason.

Természetesen nem kötelező komposztálni. Miskolcon ettől az évtől lehet szelektíven gyűjteni a zöldhulladékot, amit kéthetente szállít el a szolgáltató. Ez a szolgáltatás télen szünetel, tavasszal indul újra. Azonban télen is működnek a hulladékudvarok, ahol a közben képződő vagy nagyobb mennyiségű zöldhulladékot el lehet helyezni.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat