2021. szeptember 26. Jusztina
Elismerések Miskolc város napján
Pap Zsolt
|
2015. május 11. 10:40
|
frissítve: 2015. május 13. 15:34
A városi képviselő-testület 1992-ben döntött úgy, hogy május 11-én lesz Miskolc város napja, annak tiszteletére, hogy 1909-ben ezen a napon adott a településnek címeres kiváltságlevelet Ferenc József. Idén Alakszainé Oláh Annamária közgazdász és Nagy Kálmán gyermekgyógyász kapta meg a Díszpolgári címet.

unnapi_kozgy_ml.jpg

Az ünnepet 1993 óta rendezik meg, s hagyománnyá vált, hogy május 11-én, a Miskolci Nemzeti Színházban tartott ünnepi közgyűlés keretében évente elismeréseket adnak át azoknak, akik jeles eredményeket értek el a tudomány, a kultúra, az oktatás, a művészet, a sport, illetve a közélet más területein, tevékenységükkel öregbítették Miskolc jó hírnevét.

A Miskolci Nemzeti Színházban hétfőn délelőtt tíz órától kezdődött el az ünnepi közgyűlés. A kitüntetetteket Kriza Ákos, Miskolc polgármestere köszöntötte. Ünnepi beszédében elmondta: büszke arra, hogy egy nagy múltú, erős és hatalmas potenciálokkal rendelkező város polgármestere lehet. Utalt az elmúlt években történt pozitív változásokra, amellyel vonzóbbá, érdekesebbé, különlegessebbé vált a város. 

– Roppant szerencsés korban élünk, hiszen elérkezett az idő, amikor az itt élők szorgos munkájának, kreativitásának köszönhetően Miskolcnak nem kell engedélyt kérnie, hogy eldöntse, merre akar menni. A város felnőtt az elmúlt évek történelmi változásaihoz, élt és él a lehetőségekkel, tudja, hogyan akar fejlődni közösségként. – mondta Kriza Ákos.

Az egész város életét hosszú évtizedekre meghatározó fejlődési programok kezdődtek, így  Miskolc túllép sorsán, leveti az igénytelen ipari nagyváros jellegét.

– Egyre többen gondolják úgy, hogy Miskolc, a mi városunk elindult egy olyan felfelé vezető úton, amelyen át modern, fejlett, jómódú európai nagyvárossá válik, ahol elégedett, igényes polgárok élnek – fogalmazott a polgármester.

A fejlődést mutatja a város szinte minden statisztikája a turisztikától, az adóbevételeken át, a foglalkoztatási adatokig úgy, hogy közben nem vezettek be új adónemeket, nem történt adóemelés, sőt voltak olyan területek, ahol könnyítéseket is tettek. 

A város napján ünneplik Miskolc kiemelkedő polgárait, akik odaadó munkájukkal példaként állhatnak mindenki előtt. A most kitüntetett sportolók, tanárok, kutatók, művészek, közhivatalt betöltő vezetők mind példaképek.

– Egy város elismerésének kivívásához nem elég csupán a lelkes lokálpatriotizmus és a magas szakmai teljesítmény. A közösség az önzetlenséget jutalmazza. Az olyan tetteket, amelyektől szebb, jobb, élhetőbb lesz az otthonnak vallott település – mondta Kriza Ákos.

Ma nehezebb maradandót alkotni, hiszen felgyorsult a világ, eltolódtak a hangsúlyok, kevesebb a mindennapi sikerélmény.

– Éppen  ezért van még nagyobb szükség olyan példamutató helytállásokra, amelyek megmutatják, hogy a kitartás, a céltudatosság igenis elvezet a vágyott célig, s általa még a közösség megbecsülése is kivívható – mondta a polgármester, és további sikereket, jó egészséget kívánt a kitüntetetteknek.

Ezután kezdetét vette az elismerések átadása. Alakszainé Oláh Annamária kiemelkedő szakmai és a közéleti szerepéért, Nagy Kálmán pedig országos és nemzetközi hírű gyemekgyógyászati munkájáért közéleti tevékenységéért vehette át a Miskolc város Díszpolgára címet.

Alakszainé Oláh Annamária

Alakszainé Oláh Annamária Miskolcon született 1960-ban. A Weidlich udvarban nőtt fel, ahol családjának négy generációja élt. Édesapja közismert matematika-fizika szakos tanár volt Miskolcon. Édesanyja gazdasági szakember.

A budapesti közgazdaságtudományi egyetem elvégzése után az Állami Fejlesztési Banknál elemző közgazdászként dolgozott.  Majd tanított a Fáy András Közgazdasági Szakközépiskolában és a Miskolci Egyetemen.  

unnepi_kozgy_alakszaine_ml_1.jpg

1990-1992 között részt vett az Osztrák Gazdasági Kamara Továbbképző Intézete Hernsteinben működő központjának trénerképzésén, majd 1992-ben megszerezte a doktori címet a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen. Ekkorra már regisztrált adószakértő is lett. 1992-1998 között ügyvezető igazgatója és vezető tanácsadója volt a miskolci Praxis Partner Pénzügyi Számviteli Tanácsadó és Szolgáltató Kft.-nek. A Miskolci Ingatlankezelő Rt. első igazgatóságának négy évig volt tagja.

1998-tól Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatában alpolgármesteri tisztséget kapott.

2001-2002-ben a MÁV Zrt. Felügyelőbizottságának elnöke volt. 2003-ban sikeres pályázattal az osztrák tulajdonú IB Grant Thornton Consulting Kft. egyik szakmai igazgatója lett. 2007-ben a Felsőzsolca és Vidéke Takarékszövetkezet tagjai elnökükké választották. Szakmai munkáját tavaly rangos országos kitüntetéssel ismerték el. 2010-től Miskolc Város Közgyűlésének megbízásából a Miskolc Holding Zrt. Felügyelő Bizottságának elnöke.

A Magyarok Világszövetségének rendszerváltás utáni újjáalakulásakor tagja lett. A 2004-től 2010-ig a szervezet Kárpát-medencei Régiójának elnöki tisztét töltötte be. E minőségében részt vett a magyar nemzeti minimum kidolgozásában, amelyben a társadalmi és gazdasági kérdésekre kerestek válaszokat a nemzeti egységre való törekvés jegyében.

2012-től a Keresztény Értelmiségi Szövetség miskolci csoportjának elnöke. Férjével együtt tagja és mecénása a Cardinal Mindszenty Kórusnak. 

– Miskolc a mindenem – vallotta beszélgetésünk végén. – Már gyerekkoromban is a világ közepének gondoltam. Számomra természetes volt, hogy visszajövök ide. Azt hiszem, ez mond el a legtöbbet a városhoz való kötődésemről.

Nagy Kálmán 1946-ban született Nagydoboson. Mélyen katolikus családból származik. Eredetileg esztergályosnak tanult. Végül azonban summa cum laude minősítéssel diplomázott1971-ben. 1987-ben az orvostudományok kandidátusa lett. Hematológus, immunológus és gyermekgyógyász szakorvos. Franciaországban és Németországban is dolgozott. Ösztöndíjakkal tudományos képzéseken vett részt az USA-ban található Houston Cancer Centerben és az olaszországi Milánói Egyetemen. A Temesvári Egyetem díszdoktorává fogadta. Az ottani rektor felkérésére Romániában az ő vezetésével végezték el az első csontvelő-átültetést.

Nagy Kálmán

1992-2000 között az Orvos-továbbképző Intézet, majd a Semmelweis Egyetem II. Gyermekgyógyászati Tanszékének tanszékvezetője volt. A Magyar Gyermekcsontvelő-transzplantációs Bizottság elnöki tisztjét is betöltötte. Ő álmodta meg és hozta létre a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház Csontvelőtranszplantációs Osztályát. Ennek osztályvezető főorvosa volt 2014. szeptember 15-éig.

unnepi_kozgy_nagykalman_ml.jpg

A 2006. évi országgyűlési választásokon a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei területi listán szerzett mandátumot. A Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési frakciójának és 2006. május 30-tól az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának tagja. 2010-2014-ig Borsod-Abaúj-Zemplén megye 3. választókerületének országgyűlési képviselője.

Tudományos munkásságáról számos alkalommal adott elő legmagasabb minősítésű orvoskongresszusokon, például Oxfordban, Rio de Janeiróban és Párizsban. Publikált is.

Több szakmai és állami kitüntetés birtokosa. Ezek közé tartozik a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje, Az év kiemelkedő orvosi teljesítménye, vagyis a Honthy Hanna által alapított díj, az Alkotói díj, az Egészségügyi Minisztérium Nagy Margit-díja és a Magyar Gyermekorvosok Társaságának a legnagyobb díja, a Schoepf-Merei emlékérem.

Munkásságáról 2010-ben B. Tóth Erika, a Magyar Rádió szerkesztője könyvben számolt be. Szakmai sikerei Miskolcnak is elismerést hoztak. 1975 óta él városunkban, mint mondja, minden ide köti. – Miskolc olyan hely, amely csodálatos önmegújításokra képes - emelte ki nyilatkozata végén.

Pro Urbe címet kapott Lehóczki László több éves önzetlen, lelkiismeretes munkájáért, melyet önkéntes és karitatív módon végzett mentési és felderítési területen.

unnepi_kozgyules_150511ml_020.jpg

Lehóczki László

Pro Urbe címet kapott Mándy András Pál a közösségért, a bányászatért és a bányászhagyományok ápolásáért végzett munkájáért.

unnepi_kozgyules_150511ml_025.jpg

Mándy András Pál

Pro Urbe címet kapott a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Miskolci Csoportja a hátrányos helyzetű és leszakadó rétegek felkarolása, támogatása, segítése terén végzett sokoldalú és fáradhatatlan tevékenységéért.

unnepi_kozgyules_150511ml_022.jpg

A díjat Csiba Gábor világi vezető vette át.

Pro Urbe címet kapott a Miskolci Múzsa Díj Alapítvány a mozgássérült emberek rehabilitációját elősegítő tevékenysége, valamint a város kulturális életében meghatározó szerepet betöltő alkotók, közösségek elismerésére alapított díja kapcsán.

unnepi_kozgyules_150511ml_027.jpg

A díjat Vinnai János alapító vette át.

Gálffy Ignác életmű díjat kapott Farkas József, a Miskolci Egyetem nyugállományú professzora tudományos és közéleti tevékenysége elismeréseként.

unnepi_kozgyules_150511ml_029.jpg

Farkas József

Herman Ottó-díjat kapott Kékesi Tamás kiemelkedő szakmai, tudományos és oktatói tevékenysége elismeréséül.

unnepi_kozgyules_150511ml_031.jpg

Kékesi Tamás

Szemere Bertalan közéleti díjat kapott Joósz Gábor egész életét végigkísérő közéleti tevékenységéért.

unnepi_kozgyules_150511ml_033.jpg

Joósz Gábor

Szabó Lőrinc-díjat kapott Györgyei Géza több évtizedes, színvonalas irodalmi tevékenységéért.

unnepi_kozgyules_150511ml_036.jpg

Györgyei Géza

Kondor Béla képzőművészeti díjat kapott Jurecskó László, aki több évtizede meghatározó szereplője és formálója Miskolc képzőművészeti életének.

unnepi_kozgyules_150511ml_038.jpg

Jurecskó László

Reményi Ede zenei díjat kapott Hrabovszki Sándorné magas szintű zenészi, zeneoktatói tevékenységéért.

unnepi_kozgyules_150511ml_040.jpg

Hrabovszki Sándorné

Déryné színházi díjat kapott Füsti Molnár Ágota, aki művészeti tevékenységével és több évtizedes szakmai munkájával hozzájárult a Miskolci Nemzeti Színház sikereihez.

unnepi_kozgyules_150511ml_044.jpg

Füsti Molnár Ágota

Város Építészeti Alkotói díjat kapott a Diósgyőri vár rekonstrukcióját végző építész és belső építész kollektíva, közöttük Cséfalvay Gyula, Szekér György, Ferencz István, Hidasnémeti János és Botos Judit, kultúrtörténeti jelentőségű munkájáért.

unnepi_kozgyules_150511ml_046.jpg

a diósgyőri vár rekonstrukcióját végző építész és belső építész kollektíva

Bizony Ákos kitüntető jogi díjat kapott Görömbey István midig az embereket szolgáló, a jót és az igazságot, a polgári tisztességet érvényre juttató tevékenységéért.

unnepi_kozgyules_150511ml_042.jpg

Görömbey István

Benkő Sámuel-díjat kapott Lakatos Zoltán a foglalkozás-egészségügy, a prevenció, a szenvedélybetegek gyógyítása, az egészségnevelő tevékenység területén végzett munkájáért.

unnepi_kozgyules_150511ml_050.jpg

Lakatos Zoltán

Benkő Sámuel-díjat kapott Offenbecker Józsefné a szociális és az idősügy terén végzett magas szintű szakmai és vezető tevékenységéért.

unnepi_kozgyules_150511ml_052.jpg

Offenbecker Józsefné

Pedagógiai díjat kapott Hoskó Bertalanné több évtizedes pedagógusi, oktatásvezetői, oktatásszakértői tevékenységéért.

unnepi_kozgyules_150511ml_056.jpg

Hoskó Bertalanné

Pedagógiai díjat kapott Schmidtné Törő Ágnes iskolája ügyei iránt tanúsított végtelen odaadása, időt nem kímélő törődése, kisugárzó nevelő tevékenysége kapcsán.

unnepi_kozgyules_150511ml_060.jpg

Schmidtné Törő Ágnes

Pedagógiai díjat kapott Kegyes Jenő több évtizedes pedagógusi, oktatásvezetői tevékenysége elismeréseként.

unnepi_kozgyules_150511ml_058.jpg

Kegyes Jenő

„Miskolc Város Turizmusáért” díjat kapott Mészáros László a színvonalas szolgáltatás, a vendéglátás és a turizmus terén végzett tevékenységéért, a gazdasági, kereskedelmi és turisztikai fejlődés elkötelezett támogatásáért.

unnepi_kozgyules_150511ml_062.jpg

Mészáros László

Az „Év sportolója” díjat kapta Dubei Debóra a női kosárlabda sport terén elért eredményeiért.

unnepi_kozgyules_150511ml_065.jpg

Dubei Debóra

Az „Év sportolója” díjat kapta Kiss Attila a hosszútávúszás terén elért sporteredményei elismeréseként.

unnepi_kozgyules_150511ml_067.jpg

Kiss Attila

Az „Év sportolója” díjat kapta a Miskolci Jegesmedvék Sportegyesület fergeteges győzelmi sorozatáért, a magyar bajnoki cím megszerzéséért és azért, mert megnyerték a Mol Ligát és a Magyar Kupát.

unnepi_kozgyules_150511ml_069.jpg

A díjat Egri István elnök vette át.

„Miskolc város sportjáért” díjat kapta Veréb György magyar labdarúgó, kapusedző sportpályafutásáért, Miskolchoz való ragaszkodásáért, hűségéért.

unnepi_kozgyules_150511ml_072.jpg

Veréb György

A „Civilek támogatásáért” díjat kapta a Mento Környezetkultúra Kft. a civilek tevékenységét segítő munkássága elismeréseként.

unnepi_kozgyules_150511ml_074.jpg

A díjat Hercsik István ügyvezető vette át.

„Az év civil szervezete” díjat kapta az Észak-Keleti Átjáró Egyesület a városi identitás vizsgálata, a helytörténeti kutatások, és az ezek eredményeit bemutató kiállítások, kiadványok, rendezvények szervezése terén végzett tevékenységéért.

unnepi_kozgyules_150511ml_076.jpg

A díjat Fáy Ádám vette át.

Pro Minoritate díjat kapott a RUKISÖSZ Közhasznú Egyesület, mely példaértékű tevékenységet végez a ruszin nyelv és kultúra ápolásában, a város más nemzetiségi szervezeteivel való jó együttműködés építésében és a kuruc hagyományok ápolásában.

unnepi_kozgyules_150511ml_078.jpg

A díjat Ujaczki Tibor elnök vette át.

Nívódíjat kapott Kiss Anita és Maródi Attila, a Szinvavölgyi Alapfokú Művészeti Iskola néptánc-pedagógusai és a Szinvavölgyi Néptáncműhely szakmai vezetői, akiknek munkájához mindkét területen jelentős, országos eredmények kapcsolódnak.

unnepi_kozgyules_150511ml_087.jpg

Maródi Attila és Kiss Anita

Nívódíjat kapott a Velkey László Gyermekegészségügyi Központ, melynek szakmai kollektívája, egy súlyos égési sérüléseket szenvedett kislány megmentése érdekében kimagasló, összehangolt gyógyító munkát végzett.

unnepi_kozgyules_150511ml_095.jpg

A díjat Barkai László igazgató vette át.

Nívódíjat kapott Buri Jenő az igényes cigányzene tolmácsolásáért.

unnepi_kozgyules_150511ml_085.jpg

Buri Jenő

Nívódíjat kapott a Reflex Zenekar 40 éves zenei pályafutásáért.

unnepi_kozgyules_150511ml_089.jpg

A díjat Bárdos István, az együttes vezetője vette át.

Nívódíjat kapott a Búza téri görög katolikus templom rekonstrukciós terveit elkészítő kollektíva, Eperjesi Szabolcs, Kiss Attila és Seres Tamás, kreatív munkájuk minőségéért.

unnepi_kozgyules_150511ml_082.jpg

a Búza téri görög katolikus templom rekonstrukciójának tervezői

Nívódíjat kapott Tomiszláv Szivics, a Diósgyőri FC Kft. vezető edzője kiemelkedő, sikeres sportedzői munkájáért.

             (Más irányú elfoglaltsága miatt a díjat később veszi át.)

Nívódíjat kapott a Rádió M Kft. friss, érdekes és naprakész munkájáért.

unnepi_kozgyules_150511ml_092.jpg

A díjat Tóth-Szántai József ügyvezető vette át.

Nívódíjat kapott a Zip's Kft. nívós vendéglátói tevékenységéért és Miskolc pozitív képének formálásában betöltött szerepéért.

unnepi_kozgyules_150511ml_097.jpg

A díjat Ruskó Balázs étteremvezető vette át.

A B.-A.-Z. Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Szentpáli István Kamarai Díját kapta Bódi László, a Halbo mce Zrt. vezérigazgatója teljesítményéért.

unnepi_kozgyules_150511ml_100.jpg

Bódi László elfoglaltsága miatt a díjat lánya vette át.

Geofil Díjat kapott Wanek Ferenc erdélyi magyar geológus, egyetemi adjunktus, tudománytörténész munkásságáért.

unnepi_kozgyules_150511ml_102.jpg

Wanek Ferenc

 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat