2020. szeptember 21. Máté, Mirella
Elkezdődött a bálványfák kivágása az Avason
Spilman Nóra
|
2015. február 16. 21:14
|
frissítve: 2015. február 19. 15:50
Elkezdték kivágni az öt tájidegen bálványfát az avasi református templom mellett. A növényzet ritkításával ez a terület is jól látható lesz a belvárosból. Az önkormányzat terve, hogy a belváros szerves része legyen a történelmi Avas, ezzel bővítve Miskolc turisztikai attrakcióit.
Nem

Dőlt már korán reggel az első a fa az avasi református templom előtt. Ez volt az egyik az öt bálványfa közül, amit kivágtak. 

Megkezdődött a fakivágás az Avas alján. Parai Roland videója.

Fentről lefelé haladtak a vágással a szakemberek. A fák közül szinte mindegyiket emelőkosaras autóval vágták ki. Az egyiket azonban alpin technikával kellett, mert a törzse már korhadt.

– A fára fölmászva, a fa lombkoronáját apránként lebontva, kötelekkel leengedve, az embert fent biztosítva egy biztosító kötéllel és úgy apránként vágva: ez egy fakoronában történő munkavégzés – mondta el Román Péter, a Zsomboly Kft. munkavezetője.

A fa magassága is indokolja ezt a technikát. A Kínában és Koreában őshonos bálványfa ugyanis nagyon magasra nő. A tájidegen fák kivágását egyébként már évekkel ezelőtt elkezdte az önkormányzat az Avason.

– Ezek is élő szervezetek és nagy kiterjedésű lombozatot fejlesztenek, de sajnos a lombozaton túl olyan mennyiségű magot is produkálnak, amivel iszonyú mértékben tudják gyomosítani az Avast is, de a varos más területeit is – tájékoztatott Hudák Katalin, a Polgármesteri Hivatal Beruházási és Városüzemeltetési Osztályának ügyintézője.

avas_favagas_150216_ja_5.jpg

A kivágott fák helyett újakat ültetnek majd, olyanokat, amik itt honosak.

 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat