2021. szeptember 24. Gellért, Mercédesz
„Élni fog a nemzet, amely összetart”
minap.hu
|
2017. március 22. 10:41
|
frissítve: 2017. március 23. 13:09
Harmadik alkalommal szervezték meg Kárpátalján – ezúttal Beregszászban - március 19-én a Borsodi Magyar Közösségek Szövetsége Mente Egyesület által létrehozott Dunán innen, Tiszán túl Kárpát-medencei népművészeti tehetségkutató verseny, népművészeti seregszemle egyik elődöntőjét.

Az elmúlt két évben Kokas Erzsébet és a Kokas Banda szervezésében Tiszapéterfalván került sor a válogatóra, most első alkalommal pedig a Pro Cultura Subcarpathica (PCS) civil szervezet által működtetett, Kokas Erzsébet által vezetett Kárpátaljai Népi Zenede vállalta a feladatot.

Kudlotyák Krisztina, a PCS igazgatója „népművészeti X Faktorként” említette a seregszemlét, melyen népdallal, népzenével, néptánccal mutathatta meg minden jelentkező, milyen tehetség lakozik benne. Minden szóképünk, életszemléletünk, nyelvünk és irodalmunk a néphagyományban gyökerezik, ez tesz bennünket különlegessé – zárta köszöntőjét.

dunaninnenjo.jpg

Büszkék lehetünk népzenénkre, néptáncunkra, mert a tőlünk nyugatabbra eső, gazdagabb országok irigykedve tekintenek a magyarságnak ezen örökségeire – értékelte köszöntőjében folklórkincseinket Csöbör Katalin országgyűlési képviselő, a rendezvény fővédnöke.

Rápóti Fekete Mónika, a Borsodi Magyar Közösségek Szövetsége Mente Egyesület alapítója és elnöke, a tehetségkutató létrehozója a seregszemle lebonyolítását ismertette a jelenlévők számára, kiemelve, hogy a rendezvény alkalmat ad a gyermekeknek a néphagyományok és a népművészet megéléséhez. Ennek fontosságát jól mutatja Arany János itt idézett gondolata: „Élni fog a nemzet, amely összetart.”

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán megrendezett elődöntőre két korcsoportban összesen 51 jelentkezés érkezett népmese, népdal, néptánc és népzene kategóriában. Előadásukat szakértő zsűri értékelte arany, ezüst és bronz minősítésekkel.

tiszanninenzsuri.jpg

Arany minősítést szereztek, ezáltal továbbjutottak a verseny Miskolcon megrendezendő döntőjébe az 1. korcsoportban (6–12 év) Turda Jázmin (népmese kategória), Papp Patrik (népzene), Dzjapko Rebeka és Gyurkó Abigél (népdal), a Kárpátaljai Népi Zenede berkein belül működő Napsugár Hagyományőrző Gyermekcsoport énekegyüttese és tánccsoportja, illetve a zenede növendékei, Lázár Alexa és Bocskai László táncospárja. A 2. korcsoportból (13–18 év) Egresi Alex (népzene), Popovics Emese és Tatár Fruzsina (népdal), Tatár Fruzsina és Papp Attila (néptáncpáros, Napsugár Hagyományőrző Gyermekcsoport), illetve a Napsugár Hagyományőrző Gyermekcsoport énekegyüttese és néptánccsoportja képviseli majd Kárpátalját a verseny döntőjén június 10-én.  Ebben az évben Magyarországról, a Kárpátaljával szomszédos Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből is érkeztek versenyzők. Közülük Antal Eszter (népdal, 1. korcsoport), Ignéczi Gergő és Birke Szabolcs (néptánc, 2. korcsoport), illetve a szintén néptáncos Tóth Patrik (1. korcsoport) kapott arany minősítést. Ők a döntőn Szabolcs-megye képviseletében indulhatnak.

A 3. kárpátaljai népművészeti seregszemle a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósult meg. A Borsodi Magyar Közösségek Szövetsége Mente Egyesülete, a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet és Kriza Ákos, Miskolc Megyei Jogú Város polgármestere jóvoltából pedig mindegyik versenyző hazavihetett valamilyen ajándékot is, az élmények mellé.

 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat