2019. december 13. Luca, Otília
Építőipari aluhab panelgyártó üzemet épít az Aluinvent
MTI
|
2015. október 22. 14:49
|
frissítve: 2015. október 25. 09:10
Félmilliárd forint beruházással aluhab paneleket gyártó üzemet épít az Aluinvent Zrt. felsőzsolcai telephelyén. A miskolci habosított alumíniumot az űriparban már használják. Most újabb területeken alkalmaznák. Ebből készülhet például az új DVTK stadion burkolata is.

aluinvent_151022_ja_14.jpg

fotó: Juhász Ákos

A Felsőzsolcai Ipari Parkban működő Zrt. kísérleti üzemmódban már most is gyárt paneleket, ám a fejlesztéssel gyártókapacitását a jövő év elején évi 1000 tonnára bővíti a jelenlegi 30 tonnáról.

A gyárban 16-ról várhatóan 30-ra emelkedik a dolgozók létszáma. A gyártóüzem a norvég finanszírozási mechanizmus zöld ipari innováció programjából csaknem 370 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott.

aluinvent_151022_ja_49.jpg

Az igazgató elmondta, az aluhab az itt dolgozó kutató-fejlesztő csapat évtizedes munkájának és a világon egyedülálló alumínium-habosítási technológiájának az eredménye.

Babcsán Norbert hangsúlyozta, a társaság munkatársai az európai űrügynökséggel (ESA) együttműködve, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Nonprofit Kft.-ben dolgozták ki a technológiát, majd a 2012-ben alapított Aluinvent Zrt.-ben kezdték gyártani.

aluinvent_151022_ja_39.jpg

Közölte: az űrügynökség számára kidolgoztak három, alumíniumhab alapú prototípust, a mikrometeorit elnyelő panelt, a tükörtartó szendvics panelt, irányított hővezetésű panelt. Hozzátette, az üzemben készült fémhabokat már eddig is sikerrel használták az ipar különböző területein, így például robbanóanyag szállító konténer energiaelnyelő falaként, belsőépítészetben bútorok készítésére, és kültéri burkolatként.

aluinvent_151022_ja_41.jpg

A technológia annyira titkos, hogy még a gépeket is letakarták a bejárás előtt

Az új anyag áttörést hozhat például az építőipar, a design, a gépgyártás és a védelmi, biztonságtechnikai ipar területén. Az aluhab ultrakönnyű fém, jó energiaelnyelő képességű, nagy fajlagos szilárdságú, jól megmunkálható, önthető és hegeszthető.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat