2021. szeptember 27. Adalbert
Euroscola – avasi diákok Strasbourgban
minap.hu
|
2016. április 11. 14:52
|
frissítve: 2016. április 11. 20:07
Az Avasi Gimnázium 12 diákja és 2 tanára vett részt nemrégiben az Európai Parlament Euroscola-programján, ahol megismerkedtek a parlament működésével, véleményt cserélhettek uniós diáktársaikkal előre megadott témákról.

Ilyen volt például a fenntartható fejlődés, az emberi jogok, az európai fejlesztéspolitika, Európa jövője, a migráció, a fiatalok foglalkoztatása. A nap végén szavazhattak is a csoportmunka során előkészített javaslatokról.

euroscola2.jpg

 Egység a sokféleségben. Egy egység, sok egyéniség. 28 ország 751 képviselője helyett mi, Európa fiataljai kaptunk lehetőséget arra, hogy képviselőink helyére ülve elmondjuk véleményünket, és megvitassuk azt. Megannyi nemzet, megannyi különbség, egy közös cél. Nem volt egyszerű. Igazi egyéniségek hallatták hangjukat. Ötleteltünk, összeírtuk, megszavaztuk vagy leszavaztuk. Nehéz kérdésekbe ütköztünk, és beláttuk, hogy döntést hozni és azt felvállalni nem is olyan egyszerű, mint hittük. Lehetőséget kaptunk, amit nagyon köszönünk. Cserébe elmondhatjuk, hogy felelősségteljesen álltunk fel és mondtuk: Hi, I am from Hungary – nyilatkozta az egyik diák, Szalóczy Kamilla.

euroscola4.jpg

Egy másik diák, Farkas Fanni úgy fogalmazott: életünk egyik legnagyobb lehetőségét kapták meg azzal, hogy kiutazhattak Franciaországba, és megismerhették az Európai Parlament működését. - Arról nem is beszélve, hogy talán soha máskor nem lesz alkalmunk ennyi különböző nemzetiségű fiatallal találkozni, beszélgetni, vitázni. Érdekes volt megtapasztalni, hogy hiába élünk több száz, ezer km-re egymástól, mégis mennyi hasonlóság van bennünk. Az Euroscola programja segítségével új barátokra tettem szert, és világosabb képet kaptam az Unió működéséről is, valamint - nem utolsó sorban - világot is láttam, ami az egyik kedvenc elfoglaltságom – mondta el.

Köszönik a részvételi lehetőséget a remek programban az Avasi Gimnázium diákjai:

Farkas Fanni, Szalóczy Kamilla, Géczi Emese, Varga Luca, Virág Bora, Molnár Gyöngyi, Kovács Emese, Árvai Márk, Bokros Mátyás, Kovács Dániel, Szőke Gábor, Tavaszi Bence,

és tanárai:  Figeczkiné Szabó Mónika és Schramkó Ágnes.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat