2019. április 20. Tivadar
Évet értékelt a Fidesz Miskolcon
Csörnök M.
|
2015. január 11. 20:50
|
frissítve: 2015. január 17. 11:09
A bérből, fizetésből élő családok állnak a kormányzó Fidesz gondolkodásának és döntéseinek középpontjában a következő években, erősítette meg a párt miskolci választókerülete évindító összejövetelén Csöbör Katalin országgyűlési képviselő és Tuzson Bence frakciószóvivő.

Mivel igen mozgalmas és nehéz év áll mögöttünk, a hagyományos újévköszöntő összejövetelt most értékeléssel és előretekintéssel  kötötték össze a miskolci választókerület Fidesz-szervezetei.

Értékelőjét Csöbör Katalin országgyűlési képviselő aktuális kérdésekkel kezdte, kifejtve: a hagyományos formákban erőt felmutatni képtelen balliberális ellenzék, és a választás eredményében csalódott emberek nyúltak az utcai politizálás eszközéhez. Ezen fölösleges háborogni, dolgozni kell tovább ebben a hangulatban, és meg kell tanulni megvédeni egymást, az álláspontjukat.

fidesz_unnep_150111ml_16.jpg

– Mivel 2014-ben két ciklus ért össze, vissza kell tekinteni a 2010–14. közötti évekre. A feladat akkor az volt, hogy egy gyönge, sikertelen, eladósodott országot talpra állítsunk, és megerősítsünk úgy, hogy képes legyen a saját érdekeit képviselni – fogalmazott.

Emlékeztetett: sorban jöttek a gazdasági eredmények, szinte láthatatlanná lassult az infláció, az Unió országai közül itt nő a legjobban a gazdaság, 3 százalék alatti a költségvetési hiány, és csökken az államadósság. Ez tette lehetővé a rezsicsökkentést, a rendkívüli béremeléseket, a családtámogatások növelését, a közmunkaprogram beindítását, az önkormányzatok adósságának állami átvállalását, az iskolák átvételét, amiért cserébe a települések vállalták, hogy azután szigorú gazdálkodást folytatnak.

fidesz_unnep_150111ml_15.jpg

– Ez a folyamat nem jelent egyből mindenki számára életszínvonal-emelkedést. Ezért a legfontosabb most megerősíteni a bérből élő családok helyzetét. Ehhez pedig életpályamodellek kidolgozására, béremelésekre is szükség lesz. Hiszen Magyarország jobban teljesít, de tudunk még ettől jobban teljesíteni – zárta szavait a képviselő.

Az évértékelő vendége, Tuzson Bence, a parlamenti Fidesz-frakció szóvivője ugyancsak azzal kezdte: a gazdaság számai, a 7 százalék körüli munkanélküliség is világosan mutatja, jó pályára állt az ország. Most meg kell fogalmazni a következő legfontosabb, társadalmi üzenetet: ez pedig a bérből élők, a családok anyagi megerősítése. Ezt fogják szolgálni az intézkedések.

fidesz_unnep_150111ml_22.jpg

– Az év egyik legfontosabb történése a banki elszámoltatás lesz. Ez három részből áll. Az elszámoltatásból, azaz az igazságtételből. A fair bankrendszer létrehozásából, ami azt jelenti, hogy véget ér a „kisbetűs” korszak a magyar ügyfelek számára, ez a kiszámíthatóságot szolgálja. És következik a hitelek forintosítása a biztonság érdekében. Az igazságosság, kiszámíthatóság és a biztonság megteremtése lesz a kulcsszó a többi döntés esetében is – emelte ki Tuzson Bence.

Szólt arról, hogy ennek érdekében tovább kell növelni a minimálbért, ígéretükhöz híven folytatják a pedagógus-béremelést, a biztonság érdekében el kell indítani a rendvédelmi dolgozók életpályamodelljét 30 százalékos emeléssel kezdve, majd továbbvinni 50 százalékig.

– Gazdasági téren fontos a magyar termelőipar fejlesztése, Miskolc sikeresen indult ebbe az irányba. Ugyanilyen lényeges, hogy az országba beérkező tudás ne csak gyökeret verjen, de tovább fejlődjön, azaz itthon valósuljon meg az innováció. Ebben élen jár a Miskolci Egyetem – emelte ki.

Fontos elemként emelte ki, hogy arra kérdésre: mit kell tenni azért, hogy versenyképes jövedelmek mellett is jöjjenek a befektetők, az ipari energiaárak csökkentése a válasz, „a sokat vitatott paksi fejlesztés is erről szól”. A közfoglalkoztatásnak nagy szerepe van abban, hogy ne nőhessenek fel generációk úgy, hogy nem látják az apjukat munkába menni – de épp ilyen lényeges benne az átmenetiség, hogy senki ne tekintse tartós megoldásnak.

fidesz_unnep_150111ml_35.jpg

– A családi adórendszert mindenképp fent kell tartani. Hogy miért? Mert ennek révén 240 milliárd forint marad a családoknál, azaz ennyivel támogatjuk az embereket. Lesznek még kis lépések, amik szintén segítenek, és amik összeadódva komoly támogatást jelentenek a friss házasok havi ötezer forintos adókedvezményétől az egygyermekesek által is igénybe vehető lakástámogatásig.

De ugyanígy a családokat szolgálja a háziorvosi rendszer megerősítése, vagy a sport támogatása, amiben rendkívül fontosnak tartják a szemléletformálást, hiszen, mint mondta, ez a betegségmegelőzés, egészségmegőrzés egyik legfontosabb eszköze, ma azonban a fiatalok kétharmada egyáltalán nem sportol.

– Forrong a világ, mindenhol kisebb-nagyobb konfliktusok alakulnak ki. Szövetségesi kötelezettségeinknek eleget kell tennünk, és eleget is teszünk, de mint más országoknak, nekünk is az határozza meg mozgásterünket, hogy saját érdekünkben mit léphetünk – zárta szavait Tuzson Bence.

fidesz_unnep_150111ml_44m.jpg

Ünnepi köszöntőt Kriza Ákos polgármester mondott, aki azt emelte ki: a kemény küzdelmek után szinte még benne volt az izmokban a „harci kedv”, de ideje letenni a „fegyvert”, és folytatni az építkezést. Ezért 2015-re békét kívánt mindenkinek – legyen ez a békés építkezés éve. 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat