2021. április 21. Konrád
Fapados LaFerrari? – egy tardi fiú világsikere
Kujan István
|
2016. február 27. 12:11
|
frissítve: 2016. február 29. 15:00
Látta már ezeket a fapados sportkocsikat, vagy a pickuppá alakított verdákat? Kíváncsi a legfrissebb modellek új karosszériaváltozataira? És azt tudta, hogy a világsajtót is bejárt (!) virtualtuningokat megyénkben, egészen pontosan Tardon készítették? X-Tomi most a minap.hu-n is bemutatkozik!

       A kissrácokhoz hasonlóan e sorok írója is gyűjtötte fiatalabb korában az autós képeket, posztereket, sorban vásárolta a Turbo rágókat – természetesen csak az autócsodák miatt –, s ez a szerelem a mai napig kitartott. S sokakhoz hasonlóan magam is néha-néha papírt és ceruzát ragadtam, hogy a fantáziámat szabadon engedve egy-egy vázlatos (egyszerűségük miatt ma már sokszor megmosolyogtató) képet firkantsak álmaim autójáról.

bmw_m4_pickup_xtomi.jpg

Ezzel valószínűleg nem trágyát hordana a tulaj...

Kevesen jutnak azonban el odáig, hogy komoly grafikákat, virtualtuningokat készítsenek, amik minőségük, kidolgozottságuk, frissességük és részletgazdagságuk okán ráadásul eszeveszett gyorsasággal terjednek el a világ autós szaklapjaiban. Nos, az autós körökben X-Tomiként ismert Samók Tamás közéjük tartozik. A 23 éves, tardi fiatalember a minap.hu érdeklődésére elmondja, sokakhoz hasonlóan ő is szabadkézi rajzolással kezdte.

rajzolasi_folyamat_aston_martin_xtomi.jpg

Így készült...

– Mivel mindig is érdekeltek az autók, eleinte papírra vázoltam fel az ötleteimet. Ez 2006-ban változott meg, ugyanis egy magyar autós magazinban (TopTuning) olvastam egy bemutatkozó cikket a virtualtuningról. Megtetszett a dolog, az első autós képemet egy Gimp képszerkesztő programmal készítettem el. Ezt nagyjából 2 évig használtam, 2008-ban váltottam a sokkal jobban használható Photoshopra – mondja az egri Eszterházy Károly Főiskolán logisztikai műszaki menedzserasszisztensnek tanuló fiatalember.

volvo_v90_shootingbrake_xtomi.jpg

Friss, ropogós Volvo V90 Shooting brake

Aki rákattint X-Tomi honlapjára, azonnal láthatja a legújabb modellekről készült tuningokat, sportváltozatokat, új kasztnikat (most éppen a nemrégiben képeken már megjelent Volvo V90 Shooting brake változata a legfrissebb).

– Ha valaki ebben a műfajban „dolgozik”, elengedhetetlen, hogy naprakész legyen az újonnan bemutatott modellekkel kapcsolatban – emeli ki X-Tomi. – Fontos a gyorsaság és a pontosság, tudni kell, milyen formai jegyek jellemzőek az adott márkára, típusra. Az online magazinok rendszeresen átveszik ezeket a munkákat, tehát érdemes relatíve gyorsan dolgozni. A brit CarThrottle magazin, és az Auto Bild Sportscars számára rendszeresen készítek képeket, emellett jelentek már meg munkáim az Autoevolution, Carbuzz, Carscoops, Gtspirit, Worldcarfans stb. online autósmagazinokban is. Persze a gyorsaság nem mehet a minőség rovására!

autobild_sportscars_xtomi.jpg

X-Tomi két munkája, és azok a német Auto Bild Sportscars címlapján

Az elmúlt pár év alatt szinte az összes témát érintette már „az online virtualtuning és fantomképkészítés magyar pápája”, amit ebből a stílusból ki lehetett hozni. Készített tuningolt autókat, új modelleket, tanulmányautókat, klasszikus autóskártya (cartoon) képeket, emellett jó néhány általa tervezett tuningautó megépült már a valóságban is.

megvalosult_tuningok_xtomi_1.jpg

– A fő csapásvonal természetesen az új modellek, karosszériaváltozatok elkészítése. Itt szinte csak a kreativitás szabhat határt. Hozzám legközelebb a sportosabb modellek állnak, a „fapados” sorozat szerintem elég jól sikerült, szerették az emberek – fűzi hozzá.

fapados_laferrari_xtomi.jpg

Fapados LaFerrari. Ez a kép is bejárta a világsajtót

Ha meg kellene egyébként határozni, mik X-Tomi munkáinak főbb jellemzői, sajátosságai, mindenképpen a precizitást tenné első helyre.

– Ha új modellről van szó, igyekszem az adott márka kínálatába formailag legjobban beleillő autót elkészíteni. Fontosnak tartom a részletek kidolgozását, élethű képek elkészítését. A látványos fényeket, effekteket, csillanásokat meghagyom a tuningautók számára – mondja.

opel_gt_xtomi.jpg

Egy szintén friss munka

Jövő héten megnyitja kapuit a genfi autószalon, rengeteg újdonsággal – már a tardi virtuáltuningos srác is nagy erőkkel készül erre. Annyit már most elárult a minap.hu-nak, hogy az Audi legkisebb terepjárójához, a Q2-höz mindenképpen elkészít majd egy RS sportváltozatot (vélhetően a gyár is készül majd ilyennel a jövőben). Emellett elképzelhető egy coupétetős változat is.

– Igyekszem majd minél több genfi újdonságot feldolgozni. A fapados sorozat szinte kimeríthetetlen, valamint most készül pár luxus szedán (pl: Audi A8, BMW 7-Series, Mercedes-Benz S-Klasse, Volvo S90 stb.) emelt hasmagassággal, terepjárós kiegészítőkkel… – mondja, s mi már nagyon várjuk az újabb munkákat a tardi fiatalembertől!

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat