2020. október 21. Orsolya
Félelem nélkül a bíróságon – tanúgondozói szakmai nap a Miskolci Törvényszéken
minap.hu
|
2019. február 22. 12:56
|
frissítve: 2019. február 24. 14:43
A Miskolci Törvényszék pénteken „Tanúgondozás és áldozatvédelem” címmel tartott szakmai napot a bűncselekmények áldozatainak világnapja alkalmából, csatlakozva az Országos Bírósági Hivatal által február 18-án indított konferenciasorozathoz.

birosag_repassy_tanugondozas.jpg

A 2013. óta országos projektként működő bírósági áldozatvédelmi program legfontosabb célkitűzései – mint a bírósági tárgyalásra idézett tanúk közérhető tájékoztatása, a megfelelő elhelyezési feltételek biztosítása – hatalmas fejlődésen mentek keresztül az elmúlt évek során. A bíróság azonban továbbra is alapvető feladatának tekinti a félelem nélküli kihallgatás körülményeinek infrastrukturális fejlesztését és erősítését. A program szükségességét mi sem bizonyítja jobban, hogy tavaly csaknem 1800 regisztrált megkeresés érkezett a Miskolci Törvényszékhez, mellyel a második legnagyobb ügyforgalmat bonyolította le országos szinten.

A törvényszék illetékességi területéhez tartozó bíróságokon összesen tizenegy bírósági ügyintéző dolgozik tanúgondozóként, akik a tanúk kérdéseire akár telefonon, akár személyesen is adnak felvilágosítást. A törvényszék elengedhetetlen feladatának tekinti annak a köztudatban élő tévképzetnek a lerombolását, hogy „a bíróság tanúként történő idézésére inkább jobb nem elmenni”.

Az állampolgároknak tisztában kell lenni azzal, hogy akit a bíróság tanúként idéz – néhány kivételtől eltekintve – mind a büntető, mind a polgári eljárásban köteles tanúvallomást tenni. Ugyanakkor számtalan eszköz áll a tanú rendelkezésére, hogy vallomását nyugodt környezetben és félelemmentesen mondhassa el. A bíróság nagy hangsúlyt fektet a tanúk személyes védelmére már az általános tájékoztatásuktól kezdődően, azok megidézésén át, egészen a meghallgatásukig.

birosag_repassy_tanugondozas2.jpg

A konferenciát Répássy Árpád, a Miskolci Törvényszék elnöke nyitotta meg. Köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a tanúgondozás és áldozatvédelem bírósági feladatait a jog által szabályozott leghatékonyabb eszközökkel kell elérni, melyet a törvényszék maradéktalanul meg is valósít. Az elmúlt években országosan összesen hatvanhat külön helyiséget, úgynevezett tanúszobát és gyermekmeghallgató szobát alakítottak ki a tanúk és kísérőik részére, melyek közül hat a Miskolci Törvényszék illetékességében található.

A szakmai napon az áldozatok védelmével és megsegítésével foglalkozó társszervek képviselői is részt vettek.

A törvényszék weboldalán néhány kattintás után elérhető a megyében dolgozó valamennyi tanúgondozó pontos elérhetősége. A Miskolci Törvényszék az országos program keretében személyes feladatának tekinti, hogy a pártatlan és elfogulatlan ítélkezés mellett, oly módon hallgassa meg a traumatizált tanút, hogy az ne érezze ismételten áldozatnak magát.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat