2021. július 28. Szabolcs
Felújítják a belvárosi evangélikus templomot
Répássy Olívia / Farkas Ildikó
|
2015. október 12. 16:25
|
frissítve: 2015. október 14. 07:47
Beázott. Már régen fel kellett volna újítani, hiszen kiemelt helyen van, és fontos szerepet tölt be. Most nyolcvanmillió forintból újul meg a belvárosi evangélikus templom. Decemberben újra birtokba vehetik a hívek. Addig a gyülekezeti teremben tartják meg az istentiszteleteket.

evangelikus_templom_fekujitas_151012_ja_13.jpg

Fotó: Juhász Ákos

Reformációi emlékutak, zarándokutak – ez olvasható a belvárosi evangélikus templom előtti táblán. Egy nagyobb, háromszázhatvanmillió forintos fejlesztésbe tartozik bele a miskolci templom nyolcvanmillió forintos felújítása.

– Kicserélik a nyílászárókat, térkő borítja majd a Luther udvar egy részét, a torony óraszerkezetét pedig megjavítják, hiszen már régóta nem működött – sorolta a felújítás részleteit Kocsis István, a Magyarországi Evangélikus Egyház pályázati osztályvezetője. – Lesznek belső fejlesztések is, továbbá kulturális és informatikai látnivalók. Az egésznek a lényege, hogy Tokajtól Nógrádig túraútvonalat alakítunk ki.

Az osztályvezető elmondta, a projektbe tartozik még négy evangélikus templom felújítása és egy turisztikai szálláshely kialakítása a Mátrában.

evangelikus_templom_fekujitas_151012_ja_6.jpg

A Miskolc belvárosában található óvoda, általános és középiskola által is használt evangélikus templomot legutóbb a püspökiktatáskor, 2006-ban festették le.

sandorne_povazsanyec_gyongyi_151012_ja.jpg

Akkor csak a homlokzatára fordítottak figyelmet. Most azonban augusztus végén állványozták fel az épületet, és várhatóan november végére készen lesz.

– Nem állt meg az élet azért, mert most nem használhatjuk a templomot – árulta el Sándorné Povazsanyecz Gyöngyi evangélikus lelkész –, mert nyolcvan-száz ember befér a gyülekezeti terembe is, ami a plébániaépület emeletén van. Vasárnaponként tehát vannak Istentiszteletek, sőt keresztelők is.

Mint mondta, itt régen könyvtár volt, úgyhogy ez egy különlegesen bensőséges hangulatot kölcsönöz a szertartásoknak.

evangelikus_templom_fekujitas_151012_ja_11.jpg

A belvárosi evangélikus gyülekezet mintegy kétezer-négyszáz főből áll. Hogy hogyan haladnak a szakemberek a templom felújításával, az függ az időjárástól is. A hívek azonban mihamarabb szívesen ülnének vissza a több mint ezer ülőhelyes templomba.

evangelikus_templom_fekujitas_151012_ja_8.jpg

 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat