2021. március 07. Tamás
Fényfürdő a Semmelweis Kórházban (Képgalériával, videóval)
minap.hu
|
2017. augusztus 16. 15:42
|
frissítve: 2017. augusztus 18. 12:44
Mostantól Miskolcon is "fényfürdőzhetnek" a bőrproblémákkal küzdő betegek. A kezelés során a Holt-tenger klímájának kedvező hatásait állítják elő mesterségesen, illetve használják fel a Semmelweis Kórházban.

A TOMESA Szinkron Fényfürdő miskolci centrumát augusztus 16-án mutatták be először. A megnyitón Nagy Gabriella, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Központi Kórház, Semmelweis Tagkórház Bőrgyógyászati Osztályának osztályvezető főorvosa részletesen ismertette a számítógépes vezérlésű berendezés működését, valamint a kezelés menetét is.

fenyfurdo_170816_ja_7.jpg

Fotók: Juhász Ákos

Mint elmondta, a Holt-tenger klímájának kedvező hatása a különböző bőrbetegségek kezelésében évszázadok óta ismert és alkalmazott. A kezelés során egymást erősítik a napfény, és a különleges ásványi anyagokat tartalmazó, nagy sótartalmú víz hatásai. Leggyakrabban a pikkelysömör gyógyításánál alkalmazzák, de számos más bőrbetegség kezelésében is használhatók a kezelés előnyös hatásai.

fenyfurdo_170816_ja_19.jpg

A TOMESA Szinkron Fény-fürdőkezelés tehát a Holt-tengerihez hasonló körülményeket teremt, mesterséges úton. A számítógépes vezérlésű berendezés a sós vízben való fürdés közben, a természetes napsugárzás egyik hasznos komponensét is létrehozza, egy speciális UV-lámpa segítségével. A fürdést anatómiailag formatervezett, kényelmes kádban történik.

fenyfurdo_170816_ja_18.jpg

Az osztályvezető főorvos tájékoztatása szerint egy évben 25 kezelést érdemes igénybe venni, a kúraszerű alkalmazás a legcélszerűbb. Minden kezelést kötelezően megelőz egy állapotfelmérés, anyajegyszűrés, az orvosoknak azt is tudniuk kell, milyen gyógyszereket szed a páciens. Fényérzékenyítő gyógyszerek esetén a kezelés nem ajánlott; ez érintheti a napallergiásokat is. Az ép bőrre nem ártalmas a fénykezelés, amely folyamatos szakorvosi kontroll mellett zajlik. – A bőrtípust is szükséges meghatározni a terápia előtt, hiszen nem mindegy hogyan állítjuk be a készüléket egy hófehér bőrű, vagy éppen egy sötétebb bőrtónusú ember esetében – hangsúlyozta  Nagy Gabriella.

Magyarországon 1999 óta alkalmazzák ezt a terápiát, eddig Debrecenben, Budapesten, Győrön és Szombathelyen volt lehetőség a kipróbálására. Mostantól Miskolcon is alkalmuk lesz erre a betegeknek.

fenyfurdo_170816_ja_10.jpg

Tiba Sándor, a B.-A.-Z. Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója kiemelte: a fényfürdő a betegek, az ellátók és a vállalkozók egymásra találása, egy jó ügy érdekében. – A pikkelysömört ugyan még mindig nem lehet gyógyítani, viszont hisszük, hogy ezzel a kezeléssel könnyebbé tudjuk tenni a bőrbetegségben szenvedők életét - fogalmazott.

A kezelésre telefonon, a kórházban vagy interneten is lehet időpontot kérni. A Holt-tengeri hangulatot idéző terápia Nagy Gabriella szerint nem csupán a bőrproblémák gyógyítására hasznos, hanem kikapcsolódást is jelent a rohanó hétköznapokból is.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat