2021. április 22. Csilla, Noémi
Gáspár Tibor is a Magyar Filmkritikusok Díjának elismertjei között
szinhaz.hu
|
2016. január 30. 15:26
|
frissítve: 2016. február 01. 09:06
Az Anyám és más futóbolondok a családból című filmben mutatott alakításáért Gáspár Tibor, a Miskolci Nemzeti Színház vendégművésze vihette el a legjobb férfi epizódalakítás díját a Magyar Filmkritikusok Díjának pénteki átadásán. A Saul fia tarolt.

     Az Anyám és más futóbolondok a családból három, a Szerdai gyerek két díjat nyert, a Liza, a rókatündér lett a legjobb elsőfilm (rendező: Ujj Mészáros Károly).

A Saul fia stábjából Röhrig Géza lett a legjobb férfi főszereplő, Zányi Tamás a legjobb hangmérnök, Erdély Mátyást az operatőrök, Nemes Jeles Lászlót a rendezők között találta a legjobbnak a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Film- és Tévékritikus Szakosztálya és a Magyar Filmművészek Szövetsége Filmkritikus Szakosztálya.

gaspar_tibor_dij1.jpg

A díjazottak. Forrás: szinhaz.hu

Nemes Jeles László az 54 éve kiosztott díj átvételekor arról beszélt: a stáb sok kulcstagja elsőfilmes és a siker egyik kulcsa az volt, hogy „mindenki a szívében hordozta ezt az ügyet”, a fődíjat átadó Tarr Béláról szólva pedig azt emelte ki, ő nála végezhetett olyan műhelymunkát, amelynek során elleshette a titkokat, köztük azt, hogy „milyen fontosak az arcok egy filmben”.

Korábban azt is megemlítette: nagyon aggasztónak találja a digitális technika térnyerését, hiszen a filmkészítés egyik titka az alapanyag, amit nem helyettesíthetnek „egyek és nullák”. Ha elveszítjük a filmet, akkor az emlékezetet is elveszítjük, és ezt szerintem nem szabad hagyni – jelentette ki Nemes Jeles László.

gaspar_tibor_dij.jpg

Gáspár Tibor az Anyám és más futóbolondok a családból című filmben

A legjobb dokumentumfilmnek az Azokat, Meggyes Krisztina művét ítélték, a kisjátékfilmek kategóriájában a Kamaszkor vége, Szilágyi Fanni rendezése, az animációs alkotások között A nyalintás nesze, Andrasev Nadja munkája nyert.

A női epizódalakítások legjobbjának Börcsök Enikőt választották a Szerdai gyerekben, a női főszereplők közül Básti Julit (Anyám és más futóbolondok a családból), ugyanebben a filmben mutatott alakításáért vihette el Gáspár Tibor a legjobb férfi epizódalakítás díját.

szinhaz_zorba_160112_fkcs_49.jpg

Itt pedig a Zorba, a görögben, Miskolcon. Fotó: F. Kaderják Csilla

A Miskolci Nemzeti Színház vendégművésze Az eltört korsóban, a Zűrzavaros éjszakában, és a Zorba, a görögben látható Miskolcon.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat