2023. november 30. András, Andor
Ha azt hiszi, hogy már csak néhány vaddisznó van Miskolcon, akkor téved!
minap.hu
|
2016. február 08. 13:34
|
frissítve: 2016. február 09. 19:18
Két újabb vadat lőtt ki az a vadász, akit a miskolci önkormányzat bízott meg azzal, hogy az elszaporodott állományt gyérítse. A most kilőtt állatok is az egyetem környékén garázdálkodtak. Három konda él a környéken, csak tippelni lehet, de tizenötnél is több állat élhet csak ezen a területen.

kilott_vaddiszno_szeles.jpg

Ezt a vaddisznót januárban lőtték ki. Fotó: Végh Csaba

Mint arról korábban írtunk, az önkormányzat kilövési engedélyt kért a rendőrségtől, mert több bejelentés érkezett arról, hogy vaddisznókat láttak lakott területen, Miskolcon és környékén.

Január 23-án lőtte ki Pecze István vadász az első vaddisznót, a 70 kilogrammos nőstényt, amelyik az egyetem fölötti erdős részen garázdálkodott. Február 7-én pedig újabb két kocát terített le. A helyszín most is a Miskolci Egyetem fölött lévő terület volt. A vadász egy úgynevezett falesről vette célba a vaddisznókat. Az egyik egy egymázsás, a másik pedig egy közel 160 kilós vad volt.

A kilőtt állat ilyenkor a vadászterület tulajdonosát illeti, ebben az esetben ez az Északerdő Zrt.. A két kilőtt vaddisznó is egy miskolci vadfeldolgozóba került, a cég pedig kilónkénti áron fizeti ki értéküket a tulajdonosnak.

kilott_vaddiszno_160124_vcs_3.jpg

- Megfigyeltem a nyomaikat, így bukkantam rájuk – mondja Pecze István, vadász.  Legalább három konda garázdálkodik ezen a terülten, köztük vannak olyan csoportok is, amelyekben 6-8 egyed is van. A vaddisznók nagyon intelligens állatok. Egy-egy lövés után 4-5 napig nem láthatóak, elkerülik azt a helyet - mondja.  

A nőstények nagyon veszélyesek lehetnek, főleg ha a kicsinyeiket védik. Pecze István azt mondja, legutóbb is tapasztalt olyat, hogy a koca jelezte felé támadási szándékát, felé fordult és megközelítette. Azt mondja, hogy ilyenkor nem szabad sarokba szorítani a vadat, mert akkor támadhat. Pecze István ebben a szituációban hátrálni kezdett, miközben figyelte a vaddisznót. Amikor tízméternyi lett a távolság, a koca már nem mutatott támadási jeleket.

Nemcsak az Egyetemváros környékén vannak vaddisznók, a Vargahegy, a Ruzsin környéke és többek között a Mária utca is azok közé a helyek közé tartozik Miskolcon, ahol mostanában több vaddisznókondát is megfigyeltek.

vaddsizno.jpg

Egész Európában gondot jelent, hogy a vaddisznók egyre jobban szeretnek a városokban lakni

A vaddisznók Európában egyre többfelé okoznak jelentős károkat, többek között Spanyolországban és Németországban megfigyelhető, hogy az erdős részek helyett előnyben részesítik a városokat.  A berlini tapasztalatok alapján a vadak nemcsak a magánkerteket, hanem a futballpályákat és városi parkokat, vagyis a forgalmasabb közösségi tereket is feltúrják.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat