2024. július 24. Kinga, Kincső
Ha hal kerül az asztalra
Kereki Gergely/minap.hu
|
2015. december 24. 13:57
|
frissítve: 2015. december 26. 11:49
A halpikkely bőséget ígér a ház népének, de a hal a megtért és megkeresztelt ember szimbóluma is. Az ünnepek alatt egyik asztalról sem hiányozhat. Hogy levesnek vagy sütni, esetleg rántani szánják, az a háziasszony és a család ízlésén múlik. Az viszont egyáltalán nem mellékes, - a dietetikusok szerint - hogy milyen módon készül a halas étel.
Nem

karacsonyi_hal.jpg

A karácsonyi asztalról a legtöbb helyen nem hiányozhat a hal. Ennek egyik magyarázata, hogy amikor Jézus az apostolokat az emberek halászaivá tette, a hal egyúttal a megtért és megkeresztelt ember szimbóluma is lett. Másrészt a néphagyomány szerint gyorsmozgású hal az újesztendőben hasonló haladásra serkenti az ünnepi asztalt körülülő családot, és a halpikkelyek bőséget ígérnek a ház népének a következő esztendőre.

Még az utolsó órákban is nagy sor állt a halas pultnál. Élő, szeletelt, filézett – a kínálat bőség volt.    

-Ez majdnem egy 3 kg-os ponty, hagyomány, hogy szentestén halászlevet főzünk, a családnak - mondja Juhász Istvánné, az egyik vásárló.

Az egy főre jutó éves halfogyasztás Magyarországon 5,2 kilogramm, ami nem egészen egyötöde az európai uniós átlagnak. A magyarországi emberek 8,2 százaléka soha, közel 11,1 százaléka pedig évente csupán egyszer eszik halat, éppen karácsonykor.

hal03.jpg

A dietetikus szerint ponty helyett érdemesebb afrikai harcsát választani és az sem mindegy, hogyan készítjük el a halas ételeket.

- A hal, mivel alacsony a zsírtartalma és magas a víztartalma, mikor bő zsírban sütjük nagyon megszívja magát zsiradékkal, tehát semmiféleképpen ne gondoljuk azt, hogy ha egy jó rántott pontyot eszünk, akkor az egészséges táplálkozás oltárán áldozunk – mondja  Kovács Gabriella dietetikus.

Egy kormányzati programban szeretnék elérni, hogy 2020-ig legalább 10 kilogramm legyen az egy főre jutó éves halfogyasztás hazánkban. Ennek érdekében „Kapj rá!” elnevezéssel indult kampány, ami egyszerre igyekszik felhívni a figyelmet az egészséges életmód és a tudatos táplálkozás fontosságára, valamint megmutatni a halételek sokféleségét és változatos ízvilágát.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat