2021. június 23. Zoltán
Hagyomány és sokszínűség: megnyílt a Téli Tárlat
Spilman N./Csörnök M.
|
2014. december 06. 15:53
|
frissítve: 2014. december 18. 13:54
Urbán Tibor és Pataki János képzőművész vehette át szerzőpárosként a XXII. Téli Tárlat szombati megnyitóján a város Nagydíját. A nagy hagyományú, regionális seregszemle 77 művész 133 alkotását mutatja be a Miskolci Galéria Rákóczi-házában.

A XXII. Téli Tárlatra 87 művész 205 alkotást nyújtott be, közülük választotta ki a válogató zsűri azokat a műveket, amiket január 10-éig láthatunk a galériában. Némethi Lajos költő, író megnyitóbeszédében éppen erre a sokszínűségre, változatosságra hívta fel a figyelmet – és arra, hogy a sokféle technikát, sokféle műfajt képviselő munkák összessége, a seregszemle is egy alkotás.

Óvári Zsuzsanna, a Humán Főosztály vezetője viszont épp az állandóságot emelte ki.

– A téli tárlat egy év híján 70 éve létezik. Nem mindig így hívták, nem mindig így szerveződött, de 69 éve újra és újra Miskolcon van – fogalmazott.

A díjzsűri – Bukta Imre képzőművész, feLugossy László képzőművész és Kákóczki András művészettörténész, és a díjalapítók egyetértő döntése alapján a 2014-es Miskolci Téli Tárlat díjait a következő művészek kapták:

teli_tarlat_141206_ja_26.jpg

Az egyik nagydíjas, Urbán Tibor Óvári Zsuzsannától veszi át a díjat

Urbán TiborPataki János szerzőpáros, festőművész – Miskolc MJV Önkormányzatának Nagydíja

Csabai Renátó képzőművész – a Miskolci Nemzeti Színház díja

Sütő Róbert és Jagicza Patrícia képzőművész – megosztva a Herman Ottó Múzeum és a Miskolci Galéria díja

Seres László festőművésznek – a MissionArt Galéria díja

Varga Éva szobrászművész –Rónaszéki László műgyűjtő műtárgyvásárlási felajánlása

teli_tarlat_141206_ja_8.jpg

A pénzjutalom mellett Kiss Csaba, a színház igazgatója egy évadnyitó kiállítást is felajánlott Csabai Renátónak. Varga Éva szobrászművész épp egy nagy munkán dolgozik egy budapesti műhelyben, Pataki János pedig könyvét dedikálta, ugyancsak a fővárosban, ők nem tudtak jelen lenni a díjátadón. Utóbb szerzőtársa, Urbán Tibor így nyilatkozott a közös, és immár nagydíjas munkáról.

– Amikor megszületett a munka, akkor éreztük azt, hogy a történetnek nincs vége, a képnek viszont vége van, be kell fejezni. Elképzelhető, hogy még lehetett volna továbbfejleszteni, mert az akciófestészet végeláthatatlan, át lehetne festeni ötször, hatszor, tízszer, százszor…

Loading Video...

 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat