2022. január 17. Antal, Antónia
Hatalmas orvosi siker a GYEK-ben
minap.hu
|
2015. június 09. 14:12
|
frissítve: 2015. június 11. 10:19
A Velkey László Gyermekegészségügyi Központ szakmai kollektíváját egy súlyos égési sérüléseket szenvedett kislány megmentése érdekében végzett, kimagasló, összehangolt gyógyító munkájáért Nívódíjjal jutalmazta Miskolc önkormányzata.

Az intézmény 1976-ban Velkey László kezdeményezésére jött létre. Sürgősségi betegellátó részlege folyamatosan rendelkezésre áll az életfunkciók stabilizálása, a betegvizsgálat és a gyors diagnosztika céljaira. A gyógyítás és az alkalmazott prevenció mellett oktatási feladatokat is ellátnak – orvosok graduális és posztgraduális képzését, egészségügyi főiskolák, ápolók elméleti és gyakorlati oktatását. Az intézményben zajló gyógyító-megelőző, oktató tevékenység klinikai kutatásokkal egészül ki, melynek bizonyítéka a 11 minősített orvos.

gyek2.jpg

A központon belül működik 1982 óta az Orvostovábbképző Egyetem II. Gyermekgyógyászati tanszéke, 2001-től pedig a Debreceni Egyetem és Oktatási Centrum Gyermekegészségügyi Továbbképző Intézete.

A Velkey László Gyermekegészségügyi Központ a régióból, valamint az ország más tájairól is fogad speciális ellátást igénylő betegeket. Január 7-én az éjszakai órákban, kritikus állapotban hozták a Jászságból a GYEK Intenzív osztályára azt a másfél éves kislányt, aki otthonában testfelszínének több mint 80 százalékát érintő, mély, forrázásos égési sérüléseket szenvedett. Felvételét követően megkezdték a súlyos égési sokk kezelését, az égett bőr első ellátását, teljes testfelületen történő bemetszést. Az első napok a sokktalanítással teltek, a kislány közel két hétig feküdt lélegeztető gépen. Kilenc napig monitorizálták, a központ orvosai és egészségügyi dolgozói közben mindent megtettek, hogy megakadályozzák az ilyenkor végzetes fertőzést. A miskolci orvosok heroikus küzdelmet folytattak a gyermek életéért. Hét alkalommal műtötték, nyolcszor kapott vért, huszonegyszer hajtottak végre rajta altatásban végzett kötéscserét, több mint három hétig speciális táplálásra volt szüksége. Az intenzív osztályt a sérült kislány egy hónap után elhagyhatta, átkerült a Gyermeksebészeti Osztályra, állapota azóta folyamatosan javul. Az eset orvostörténeti ritkaságnak, bravúrnak számít, ilyen fokú égési sérüléseket jellemzően nem szoktak túlélni a betegek.

gyek_150422_vcs_4.jpg

Fotó: Végh Csaba
Nem

Olvasnivaló

Ajánlat