2021. április 21. Konrád
Hatósági ellenőrzés Perecesen
Kégl Ildikó
|
2014. november 06. 15:50
|
frissítve: 2014. november 11. 21:38
Csend és nyugalom, felújításra szoruló, ám takaros házak, gondozott konyhakertek és egy fát hasogató idősebb férfi – ez a kép fogadott bennünket Perecesen, azon belül is a Pereces-völgyben, a Kőpad utcában, amikor csütörtökön délelőtt ismét bekapcsolódtunk egy hatósági ellenőrzésbe.

ellenorzes_141106_fkcs_3.jpg

Az alig több mint négyezer fős városrészt egyébiránt ez évben harmadik alkalommal ellenőrzi a Miskolci Önkormányzati Rendészet, ami az ott élők elégedettségére szolgál. „Engem megnyugtat, hogy időnként megjelennek itt a mi utcánkban a rendészek. Többször láttam már itt rendészeti kocsit, ami abból a szempontból is jó, hogy elriasztja a tolvajokat, meg, ha úgy adódik, az illegális lakásfoglalókkal szemben is eljárást indítanak” – mondja Nagy Ferenc József, aki szerint ezen a környéken alapvetően csend van és nyugalom. A hatvanhét éves nyugdíjas férfi hiteles forrásnak minősül, hiszen 1953 óta lakik a Kőpad utcában. Ugyanezt erősíti meg a pár házzal lejjebb élő Benkó István is, aki családjával lakik Pereces ezen utcájában, 2000-től.

ellenorzes_141106_fkcs_6.jpg

A helyiek nyugalmát csak a Kőpad utca legtetején élő Bandi bácsi ordítozása zavarja meg időnként, de róla is kiderül, inkább ön-, mint közveszélyes. Az idős férfi nincs túl jó bőrben, próbálunk szóba elegyedni vele, de kissé zavartnak tűnik, furcsán artikulál, miközben a kerítésbe kapaszkodva, egy késsel hadonászik. „Vele nem fognak tudni zöldágra vergődni” – mondja az egyik szomszéd, ugyanakkor azt is egybehangzóan állítják, soha nem ártott senkinek, afféle „magának való, bolondember.”

A rendészeti akciócsoport ellenőrizni próbálja a férfi adatait, de az nem közreműködő. Végül kiderül, esetében jogsértést nem igen tapasztalnak, ám a gyámhivatalt értesíteniük kell, ők fogják eldönteni, szükség lesz-e orvosi beavatkozásra az egyedül élő, leépült férfinek.

A csütörtöki ellenőrzés a Kőpad utca mellett kiterjedt Pereces több pontjára, mint például a Bellervölgy, a Bollóalja dűlő, a Kodály Zoltán út, az Erenyő völgy, a Tehéntánc dűlő, a Koncsorgó, valamint a Debreczeni Márton téren található ingatlanokra. Az ellenőrzések hatására az elmúlt időszakban javult a helyzet a városrészben, ezt nem pusztán az itt élők állítják, hanem a Miskolci Önkormányzati Rendészet osztályvezetője, Kovács László Csaba is, akivel a helyszínen beszélgettünk. Mint mondta, „javuló tendenciát tapasztalunk a városrészben, egyre kevesebb olyan ingatlant regisztrálunk, amit illegálisan vettek igénybe, valamint egyértelműen kevesebb oltatlan és kóbor kutyával találkozni a környéken.”

ellenorzes_141106_fkcs_2.jpg

Illegális szemétégetés, rossz gyermektartási körülmények miatt azonban még mindig érkeznek lakossági bejelentések – tudtuk meg. Ottjártunkkor rendőri intézkedésre is sor került, ugyanis betöréses lopás nyomaira bukkantak egy magántulajdonban levő ingatlanban, a Koncsorgó dűlőben. „Pereces tekintetében ketté kell választanunk a városrészt, egyrészt a sűrűbben lakott, főúthoz közelebb eső, valamint a ritkábban lakott, úgynevezett telkes övezetre – hangsúlyozta Kovács László Csaba, hozzáfűzve, jellemzően ez utóbbiról érkeznek lakossági bejelentések.

ellenorzes_141106_fkcs_7.jpg

A razziák célja komplex, ebben a városrészben is jellemzően annak járnak utána a rendészet emberei, hogy a lakcím-bejelentési kötelezettségnek eleget tettek-e az ott élők, van-e érvényben levő szemétszállítási szerződés, valamint oltatlan eb. Amennyiben jogsértést találnak, úgy azt azonnali hatállyal jelzik az érintett társhatóságnak. Közigazgatási eljárás kezdeményezhető egyébiránt gondozatlan, szemetes ingatlan esetében is.

 

Takács János osztályvezető-helyettes arról számolt be, hogy a razzia során 429 ingatlant, valamint 193 személyt, ebből 49 kiskorút ellenőriztek, a gyerekek mindannyian igazoltan voltak otthon. Lakcím-bejelentési kötelezettség elmulasztását 11, míg szemétszállítási szerződés hiányát 4 esetben regisztrálták. A perecesi ellenőrzés során 2 oltatlan eb került a hatóság látókörébe, és illegális hulladéklerakást is észleltek a rendészet emberei, mintegy 4 köbméter szemetet találtak.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat