2023. február 04. Ráhel, Csenge
Hogyan enyhítsük a depressziót? Íme, néhány tipp a leggyakoribb mentális probléma kezelésére
2015. szeptember 01. 17:02
|
frissítve: 2015. szeptember 03. 14:40
Úgy érzi, ön felett is gyakran összegyűlnek azok a bizonyos sötét, szürke felhők? Vagy netalán ismerősei között van olyan, aki sokszor szenved az 21. század egyik legalattomosabb lelki betegségétől? Összeszedtünk néhány jó tanácsot, ami segíthet leküzdeni a depressziót.

sad-woman-hugging-pillow-461765.jpg

   Melyek a depresszió tünetei? Hogyan lehet enyhíteni? Hogyan segítsünk azokon, akik nem tudnak szabadulni a fojtó gondolatoktól?

Sokan úgy gondolják, hogy a depresszió egyfajta rossz, szomorkás hangulat, valójában azonban nagy különbség van a rossz hangulat és a depresszió között.

A szomorúság az egy normális érzelmi állapot, ami ahogy jön, úgy el is múlik, és leggyakrabban valamilyen aktuális esemény hatására alakul ki. A depresszió azonban egy folyamatos szomorúság és reménytelenség elhatalmasodása az elme felett, ami teljesen megbénítja az embert. Mivel egyre többen küzdenek ezzel az állapottal hazánkban is, ezért jó, ha tudjuk, hogyan nyújthatunk elsősegélyt a lelki betegeknek.

Hogyan ismerjük fel a depressziót?

Néha lehetnek rossz napjaink, ez teljesen normális. Az egy mulandó állapot, és semmilyen negatív hatással nincs életünkre, de ha ez a rossz közérzet több hét után sem múlik el, sőt rosszabbodik, akkor az már depresszióra utalhat.

A tünetek minden embernél másképp jelentkeznek, de sokszor hasonlóak: fáradság, kimerültség, motiválatlanság, kilátástalanság, túl sokat alszunk, vagy éppen túl keveset, étvágytalanság, sivár jövőkép, öngyilkos gondolatok.

sad-man-on-floor-279834.jpg

Ahogy a tünetek, úgy a kezelés is minden embernél más és más. 

Ha a depressziós állapot súlyos, akkor bizony szakember segítségére van szükség, aki megfelelő terápiával, esetleg gyógyszeres kezeléssel tud segíteni, azonban van néhány dolog, amivel mi is segíthetünk, ha még nem olyan nagy a baj.

Hogyan előzzük meg a depresszió kialakulását?

1.  Testedzés
A mozgás nemcsak testünknek, de elménknek is jót tesz. A rendszeres testmozgás segít jó hangulatunk megőrzésében, jobban alszunk, rengeteg energiát ad és sokkal hatékonyabb, mint bármilyen antidepresszáns szer.

2.  Egészséges táplálkozás
Fontos az egészséges és kiegyensúlyozott étrend. Egyeb sok friss gyümölcsöt és zöldséget! Agyunknak szüksége van telítetlen zsírsavakra (Omega -3, 6), hogy megfelelően tudjon dolgozni – ezeket leginkább halból és olajos magvakból szerezhetjük be szervezetünk számára. Érdemes kerülni a túlzott cukorbevitelt, koffeint, alkoholt – ezek mind izgalmi állapotot okoznak, és növelik a letargikus állapot kialakulásának kockázatát. A zsíros ételek miatt leeshet a vércukorszintünk, ami miatt fáradtnak, lomhának érezhetjük magunkat. Érdemes ezeket is kerülni.

3.   Menjünk a szabadba!
Kertészkedjünk, sportoljunk, kiránduljunk, vagy csak sétáljunk a parkban! Több kutatás is bebizonyította már, hogy a szabadban tartózkodás segít testi-és lelki egészségünk megőrzésében, növeli önbizalmunkat, és szociálisan is nyitottabbá tesz.

4.   Önvizsgálat – belső hangok

Figyeljünk magunkra, a belülről jövő hangokra, gondolatokra. Rohanó világunkban sokszor nem halljuk meg önmagunkat, pedig szervezetünk mindig jelez ha gond van. Érdemes néha egy pár percre megállni, és odafigyelni érzéseinkre, testünk belső rezdüléseire. Ebben sokat segíthetnek különböző meditációs praktikák.

5.   Jó alvás
Aludjunk megfelelően és eleget.  Ha rosszul alszunk és keveset, akkor szervezetünk hamar kimerül, és könnyen sebezhetővé válunk a betegségekkel szemben. Az elektromos berendezések – TV, okos telefon – az általuk generált „elektroszmog” miatt szintén stimulálják agyunkat, így nehezebben tudunk elaludni, ezért érdemes ezeket az eszközöket kikapcsolni lefekvés előtt.

woman-sleeping-279836.jpg

Hogyan segítsünk valakin, aki depresszióban szenved?

1. Bátorítsd, hogy kérjen segítséget!
Ha egy barátunk, vagy szerettünk mély depresszióban szenved fontos, hogy minél hamarabb kezelést kapjon. Biztosítsd afelől, hogy van megoldás a problémájára és te mindenben támogatod. Legyünk megértőek és türelmesek.  A „Fel a fejjel!” és az „Ugyan már ne lógasd az orrod! - tanácsok egyáltalán nem segítenek.

2. Beszélgessünk!

Sokszor nem könnyű beszédre bírni a depressziós embert, még akkor sem, ha már tudja, hogy segítségre lenne szüksége, de nehezen nyílik meg és önti ki lelkét. Nem kell, hogy állandóan a gondjairól faggasd! Sokat segíthet az is ha napközben felhívod, vagy írsz neki egy üzenetet, hogy gondolsz rá, esetleg meghívod ebédelni, vacsorázni, vagy sétálni.

girl-walking-long-road-279835.jpg

3. Ne bántsd!

Ne olvasd a fejére, hogy depressziós és szedje össze magát. Hidd el, ő ezt nagyon jól tudja, és már hibáztatja magát eléggé, nem kell, hogy még te is rá tegyél egy lapáttal!

4. Légy türelmes!
A depressziós ember nagyon idegesítő tud lenni, ezért nagyon türelmesnek kell lenni hozzá. Nem szabad ráförmedni, fontos, hogy érezze a törődést és a támogatást.

5. Figyeljünk a kiváltó okokra!

Vannak bizonyos dolgok, melyek előidézhetik barátunk vagy rokonunk depresszióját: stressz, párkapcsolati – vagy anyagi problémák. Próbáljunk meg időben felismerni ezeket a kiváltó tényezőket és tegyünk óvintézkedéseket, még mielőtt a probléma elhatalmasodik.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat