2021. május 09. Gergely
Ingyenes előadások, felvilágosítás: fókuszban a megyei vállalkozások humánpolitikai fejlesztése
Szabadi Martina
|
2019. február 13. 10:48
|
frissítve: 2019. február 16. 12:35
A cégek és vállalkozások humánpolitikájának fejlődését célzó, ingyenes előadásokat szerveznek a megyei foglalkoztatási együttműködési paktum keretein belül Miskolcon. Az első ilyen rendezvényt február 13-án tartották a Megyeházán a kiber-támadásokról, azok megelőzéséről, illetve a munkajogi aktualitásokról. Az előadásokon túl egyéni tanácsadást is kaphattak a vállalkozók.

data-protection-en.jpg

Mint a rendezvényen elhangzott, életünk nagy részét ma már a kibertérben töltjük, s egyre nagyobb jelentőséget kap a kiberbiztonság. A kibertámadások rávilágítottak arra, hogy a veszély egyre nő. A hackerek nem kímélnek semmit és senkit. A kibertámadások kivédése segíthet elkerülni a pénzügyi veszteséget a cégekbe vetett bizalom romlását, valamint a személyes adatok kiszivárgását. A munkajogi előadás keretében a közelmúlt jogszabályi változásait is megismerhették a résztvevők. 

kiber_biztonsag_190213ml_1.jpg

Fotó: Mocsári László

A tavaly májusben életbe lépett uniós jogszabály előtérbe helyezte az adatbiztonságot, ám sok esetben sem a vállalkozók sem a magánszemélyek nincsennek kellően  felkészülve a témából. – Mindenki úgy van az informatikával, hogy  jó-jó működik, nekem ez elegendő nem foglalkozom vele tovább. Sok esetben a rendszergazdák hozzáállása is hasonló, előfordul, hogy ők is felkészületlenek - mondta el Czellár István Zénó elektronikus információbiztonsági vezető.

– Elsősorban azt szeretnénk elérni, hogy az emberek jobban odafigyeljenek erre, s óvatosabbak legyenek. A személyes adatok védelme nagyon sok esteben nem valósul meg kellően, borzasztó könnyen érhetőek el adatbázisok illetéktelenek számára. Jellemző, hogy az emberek rengeteget használják ugyanazt a jelszót több platformon is, ezt nem lenne szabad. Mindenhol erős, legalább 15 karakteres, speciális karaktert és számokat is tartalmazó jelszót kellene használni. A jelszavak megjegyzését pedig ingyenes jelszómanager programokkal olhatjuk meg. 2011-ben egy kisérlet során egy szuperszámítógép 11 karaktert két nap alatt fejtett vissza - magyarázta a szakember. A leggyakoribb megoldás még mindig a felhasználónév/jelszó párossal történő egy faktoros hitelesítés, ám már több rendszerben van lehetőség két faktoros hitelesítésre is. Ilyen például a jelszó megadása után mobiltelefonra küldött kód.

kiber_biztonsag_190213ml_2.jpg

Az előadás során elhangzott, hogy gyakorlatilag mindenki veszélyben van, hiszen a lakosság 80 százaléka használ valamilyen okos eszközt - ugyanakkor nem ismerik kellően azokat veszélyeket amelyek ennek kapcsán rájuk leselkednek. A kibertámadások sokszor egy-egy rendszer hibáit használják ki. A legutóbbi nagy port kavart és rengeteg kellemetlenséget okozó eset éppen biztonságukról híres IPhoneok rendszerében jelent meg. Az iparágak tekintetében sincs olyan, amely ne használna informatikát, így elengedhetetlenül szükséges az emberek felkészítése ezen a téren.

kiber_biztonsag_190213ml_4.jpg

A rendezvény egyik résztvevője, Szűcs-Potyka Krisztina, Az én irodám Kft munkatársa kérdésünkre úgy nyilatkozott, cégük ingatlan bérbeadásokkal foglalkozik és még kezdő vállalkozásnak minősül. - Azért veszünk részt az ilyen rendezvényeken, mert nálunk igen nagy problémákat okozna egy-egy ilyen eset,  s szeretnék megelőzni ezeket a helyzeteket. - Ilyen előadás nem volt még Miskolcon, mindenképpen érdemes volt eljönni - hangoztatta.

kiber_biztonsag_190213ml_5.jpg

Janza Frigyes, az Exante Kft ügyvezetője elmondta, szervezetük három évig tart a Paktum keretein belül előadásokat és tanácsadásokat. – Elsősorban munkaadók számára tartjuk ezeket, havi renszerességgel. Ez az úgynevezett HR klubsorozat, melynek során a legkülönbözőbb témákban - IT biztonság, toborzás, munkaerőmegtartás, szociáis gazdaság-fejlesztés, pályázat lehetőségek - tartunk felvilágosító előadásokat - nyilatkozta. 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat