Ha szőlő, akkor természetesen szüreti dalokban és látványban sem volt hiány az ünnepen. Az egyik pincészet kiállítótermében például Forster Jakab festőművész a mádi tájról idén nyáron készített pasztellképeit is kiállították.
Mád szőlőtermő vidékének csaknem 70 százalékán terem a furmint szőlőfajta, ebből készülnek a nemes édes és száraz borok. Azt mondják a helyiek, hogy a jó furmintnak súlya és erős savszerkezete van. Farkas Géza rámutatott, Mádon mindenki ért a borokhoz, még az is, aki nem termelt soha az életében, egyetlenegy négyzetméter szőlője nem volt.
A Demeter családi pincészet 8 és fél hektáron gazdálkodik, és a világon egyedülálló mádi karakter bemutatását tartja feladatának. Igyekszik egyensúlyban megőrizni a természet helyi értékeit. Céljuk a világörökségi táj és kultúra fenntartása, a talaj és a rajta alkotó ember kifejezése a borban. Demeter Ervin kormánymegbízott - aki maga is borosgazda - elmondta, ma még talán kicsit nehézkes megélhetést jelent a környékbelieknek a borászkodás, de bíznak a borvidék különleges adottságaiban, az ott élők tudásában és munkájában, hogy előbb-utóbb gazdaságilag is prosperáló lesz a borvidék.
A furmint ünnepen több tíz nyitott pince és udvar, csodálatos környezet és mára már felújított műemlék vagy műemlék jellegű épületek, kúriák csábították a hazai és külföldi vendégeket.