2020. február 26. Edina
Jogász szerepcsere a Miskolci Törvényszéken
Kóródi Tímea/minap.hu
|
2017. június 01. 16:33
|
frissítve: 2017. június 03. 09:15
Ügyvédjelöltből ügyész, bírósági fogalmazóból pedig bíró is lehetett ma a Miskolci Törvényszéken. Szerepet cseréltek és perbeszédekben mérkőztek meg a jogi szakmában dolgozó fiatalok. Csillám István néhai tanácsvezető bíró emlékére először rendezték meg a versenyt a törvényszéken. A büntető és polgári perekben nyolc csapat mérte össze tudását.

Egy napra akár egy bírósági fogalmazó is ölthetett bírói talárt. De egy ügyvédjelölt is lehetett ügyész. Korábbi, valós ügyeket tárgyaltak a polgári szekcióban. A versenyzők a megoldandó jogesetet kapták meg előzően, hogy milyen pozícióban kell szerepelni, csak a verseny napján tudták meg.

jogasz_szerepcsere1.jpg

A bűntető szekcióban Kiss Patrik bíróként próbálhatta ki magát. A Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség fogalmazója elmondta, összesen három különböző jogesetből kellett készülni: egy rablásos ügyből, egy kifosztásos ügyből és egy garázdaság ügyéből.

– Mindegyik ügy vitatható; lehetett volna benne vádat emelni, úgyhogy mind a védőnek, mint az ügyésznek komoly feladatot jelent. És a bíróságnak is eldönteni, hogy mi a helyes jogi megoldás benne – fűzte hozzá a jogi területen dolgozó fiatalok látókörét szélesítő verseny kapcsán Kiss Patrik.

jogasz_szerepcsere2.jpg

A perbeszédversenyt első alkalommal hirdette meg a Miskolci Törvényszék. Hagyományt teremtenének azonban belőle. Idén Csillám István, néhai fellebbviteli tanácsvezető bírónak állít emléket a verseny. Répássy Árpád, a Miskolci Törvényszék elnöke elmondta, az ő példamutató, nagyszerű életpályáját és az egész életét még a verseny előtt egy kis összefoglalóval be is mutatták.

– Ezzel szeretnénk motiválni a jövő generációját arra, hogy valami hasonlót hozzon létre, illetve hasonlót érjen el, mint ezek a híres bírók, akiknek majd emléket fogunk állítani, illetve állítunk ma itt a Törvényszéken – fűzte hozzá.

jogasz_szerepcsere_repassy_arpad.jpg

A jogász szerepcserenapon nyolc csapat mérte össze tudását, a legjobbak pedig jelentős pénznyereményben is részesültek.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat