2021. április 21. Konrád
Kezdődik a hajléktalanok téli ellátása - a miskolci menedékhelyek felkészültek a krízisidőszakra
minap.hu
|
2015. október 29. 18:04
|
frissítve: 2015. október 30. 15:29
A tél közeledtével egyre több otthontalan veszi igénybe a hajléktalanszállók szolgáltatásait. Az éjjeli menedékhelyek és a nappali melegedők akár életeket is menthetnek télen, ahol nem csak fűtött szállást, hanem meleg ételt, italt és számos segítséget is kapnak a rászorulók.
Loading Video...
Nem
Felkészültek a miskolci menedékhelyek a télre, videó: Parai Roland

Éves szinten átlagosan 9500 hely van a hajléktalanszállókon az országban, ezt az idén télen - ahogy tavaly is - jelentős mértékben, 1500-zal bővítik - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Az országban 83 utcai szolgálat is működik, amelyek az "elsődleges védelmi vonalat" jelentik, továbbá a nappali melegedőkben 7500 férőhely áll rendelkezésre.

Miskolcon a jövő héten indul a „teajárat", így megközelítőleg száz hajléktalan juthat közvetlenül meleg védőitalhoz és egy kis ételhez. A miskolci hajléktalanszállók már jó előre felkészültek, hogy segíteni tudjanak a bajbajutott embereken a téli krízisidőszakban is: bővítik fekvőhelyeik számát, valamint a nappali és az éjjeli melegedőket, de az utcai figyelőszolgálatok is nagyobb figyelmet fordítanak a hajléktalanokra ilyenkor.

hajlektalanszallo_voroskereszt_baross_151029_ja_4.jpg

fotó:Juhász Ákos

A Vöröskereszt Baross Gábor utcai hajléktalan szállásán 300 hajléktalannak, bajban lévő embernek tudnak ágyat biztosítani, ahol novembertől újabb, 58 ember befogadására képes ideiglenes szálláshely áll majd rendelkezésre. A téli krízisidőszakban, folyamatos "teajáratot" üzemeltetnek, illetve egy 18 fős lábadozót is.

„Teajáratunk november 2-tól, hétköznaponként fog működni. Száz embernek viszünk ki forró teát, és szendvicset. A mi szervezetünk a város két pontján, a Balázs Győző téren és a Búza téren fog osztani - mondta Duberné Dunaveczki Éva, a Magyar Vöröskereszt Hajléktalanokat Gondozó Központjának intézményvezetője.

hajlektalanszallo_voroskereszt_baross_151029_ja_10.jpg

A Máltai Szeretetszolgálat Gondviselés Háza szintén alap-és szakosított ellátást biztosít az utcán élőknek. Itt, mintegy 50 főnek tudnak átmeneti szállást biztosítani, ahol maximum két évig tartózkodhatnak. Ez alatt az idő alatt, szociális munkások próbálnak segíteni nekik munkát és otthon találni.

hajlektalanszallo_maltai_151029_ja_2.jpg

„Intézményünk most egy újabb 15 fős krízisszállót alakított ki, ahol elsősorban a váratlanul bajbajutottaknak tudunk megfelelő szállást biztosítani” - mondta Kocsenga Anton, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Átmeneti Szállásának miskolci intézményvezetője.

hajlektalanszallo_maltai_151029_ja_6.jpg

A Máltai Szeretetszolgálat is részt vesz a "teajárat" program működtetésében, ők a diósgyőri városrészben, az Újgyőri főtéren, valamint a diósgyőri római katolikus templom előtt fognak forró teát és szendvicseket osztani hétfőtől.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat