2021. június 25. Vilmos
Kijött a miskolci medve, de nem látta meg az árnyékát! Itt a tavasz?
Kiss Judit
|
2016. február 02. 16:16
|
frissítve: 2016. február 03. 19:02
Előbújtak a miskolci állatkert medvéi. A mackók nem látták meg az árnyékuka és sokkal aktívabbak már napközben. Az ő jóslatuk szerint vége a télnek. A meteorológus viszont hidegfrontot jelez.
Nem

Egyre többet vannak a kifutóban napközben az állatkerti medvék. A két négyéves lány mackó nem látta meg ma az árnyékát, vagyis a népi hiedelem szerint vége a télnek.

maci_160202_fkcs_16.jpg

Nem látták meg az árnyékukat a miskolci medvék. Fotó: F Kaderják Csilla

„Picivel azért nyilván máshogyan működnek, mint a természetben, hiszen nálunk, vagy más állatkertekben is rendszeresen kapnak a téli időszakban is ennivalót. Kint a természetben viszont ez a hosszan tartó téli pihenés inkább azt szolgálja, hogy a kevesebb táplálék miatt kevesebb energiát használjanak el és minél többet pihenjenek.” – mondta Krajnyák Zoltán, Miskolci Állatkert és Kultúrpark zoopedagógusa.

A klasszikus téli álom így náluk elmaradt, de a jóslásuk helyes lehet. A meteorológus szerint ugyan érkezik térségünkbe egy hidegfront, de a következő napokban is enyhe marad az időjárás.

maci_160202_fkcs_11.jpg

A nőstények jót szórakoztak ma is a kifutón

„Február elején még semmiképpen nem nyilatkoznék arról, hogy a télnek vége van vagy nincs. Egyelőre annyit tudunk mondani, hogy a következő egy hétben marad ez a mostani változékony, az évszakos átlaghoz képest enyhe idő. Azzal együtt, hogy holnap egy hidegfront éri el térségünket és több fokkal visszaesik a hőmérséklet.” – fogalmazott Erdődiné Molnár Zsófia, meteorológus.

A meteorológus elmondta, hogy a globális felmelegedés egyik következménye, hogy az elmúlt években, novemberben meleg van, viszont még márciusban is előkerülnek a hólapátok. Azt, hogy idén is így lesz-e, még nem tudni, de a miskolci medvék optimisták. Ők már tavaszt ígérnek.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat