2020. február 26. Edina
„Kincsek egy romos házban” – képek az öreg múzeumi épületen
Pap Zsolt
|
2015. április 29. 14:26
|
frissítve: 2015. április 30. 10:25
Nagyméretű külső fotókon hívják fel a figyelmet öt héten keresztül a Herman Ottó Múzeum romos épületében megbújó értékes kincsekre, az ott található kiállításokra.

A Herman Ottó Múzeum papszeri kiállítási épülete a város középkori magjának kiemelkedő emléke, amely ma Miskolc legrégibb középülete. Az egykori schola épülete magán viseli a középkor, a későbbi századok, a barokk, valamint a 19. és 20. századi átépítéseket. Az öreg ház egyre több érdeklődőt vonz ódon falai közé, hiszen új állandó és időszaki kiállítások nyíltak itt, amelyekhez ismeretterjesztő előadások, múzeumpedagógiai és egyéb programok is kapcsolódnak.

papszer_150429_ja_21.jpg

Fotó: Juhász Ákos

Az épület műszaki állapota azonban elmarad a mai követelményektől, felújítása pedig messze meghaladja a Herman Ottó Múzeum lehetőségeit.

A múzeum munkatársai sok olyan látogatóval találkoznak, akik a kiállítások megtekintése után elmondják: nem is gondolták volna, hogy ebben az ódon, romos épületben ilyen csodálatos kincseket, festményeket, tárgyakat találnak. A Szemere szalonban most egy rangos 19. századi arcképcsarnok látogatható egyrészt saját, másrészt partnermúzeumból kölcsön kapott eredeti gyűjteményből. Hasonlóan népszerű a honfoglaló kiállítás is, a látogatók vendégkönyvi bejegyzései szerint ilyet még a fővárosban sem lehet látni.

papszer_150429_ja_2.jpg

– Innen jött az ötlet, hogy felhívjuk a figyelmet az épületben látható műkincsekre – mondta Pusztai Tamás múzeumigazgató. – Ezeket 2x3 méteres molinókon kihelyezzük a múzeum ablakaiba. Ez három ütemben történik. Ma a Szinva felőli oldalt, majd a város napja alkalmából a bejárathoz vezető árkádos ablakokat, három hét múlva pedig az Avasra néző oldalt fogjuk ezekkel a képekkel feldíszíteni.

Ezzel is szeretnék felhívni a figyelmet a Papszer épületében megbújó kincsekre, és a nekik teret adó épületre. Ennek romló állapota ellenére is küldetésüknek tartják, hogy bemutassák a város és vonzáskörzetének sok évszázados, gazdag, sokszínű értékeit.

papszer_150429_ja_20.jpg

A molinón bemutatott képekhez, tárgyakhoz kapcsolódva egy játékot is indítanak, amely az idei könyvheti rendezvényekkel összehangoltan zárul majd.

Az alábbi tárgyak megtalálhatók a Herman Ottó Múzeum papszeri épületében:

A Palóczy portré Miskolc reformkori politikai életének kiemelkedő alakját eleveníti fel. Díszegyenruhás reprezentatív portré. A Herman Ottó Múzeum tulajdona. A portré Szemere Bertalan és pályatársai című állandó kiállításunk darabjaként látható.

barazda_kep.jpg

Ez a szablya a Herman Ottó Múzeum új állandó régészeti kiállításának, Az elit alakulat címet viselő tárlatnak egyik legszebb darabja. A karosi honfoglalás kori temetőben előkerült ezüst markolatos fegyver az egyik legmagasabb szintű ötvösművészeti emléke a korszaknak. 

barazda_kep2.jpg

A Herman Ottó Múzeum egyik legújabb darabja ez a karosi tarsolylemez, ami a Kárpát-medence legszebb honfoglalás kori emlékeit bemutató tárlat kiemelkedő darabja. A palmetta motívumokkal díszített aranyozott ezüst tarsolylemez nagy valószínűséggel vezéri rangú személy sírjából származik.

barazda_kep3.jpg

 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat