2021. május 09. Gergely
Királynéi portrék a diósgyőri várban
Farkas Ildikó
|
2015. február 10. 13:16
|
frissítve: 2015. február 11. 13:11
Újabb kiállítással gazdagodott a hétvégén a diósgyőri vár. 8 királyné és egy uralkodónő acéllemez képe is felkerült a rondella falára. A tárlat azért egyedülálló, mert szinte semmilyen hiteles portré nem ábrázolta őket korábban. Nagy S. József grafikusművész és Lovász Emese régész ismert jellemvonások alapján álmodta meg arcképüket.
Nem

Nyolc királyné és Nagy Lajos leánya, Mária királynő portréjával bővült a hétvégén a rondella vártörténeti kiállítása. A királynék falán helyet kapott egy polgárleány Edelpeck Borbála, Mátyás egyetlen gyermekének édesanyja, Lokietek Erzsébet, Nagy Lajos édesanyja, Kotromanics Erzsébet, Nagy Lajos felesége, Mária királynő, Cillei Borbála, Luxemburgi Erzsébet, Aragóniai Beatrix, Kandalei Anna és Habsburg Mária. 

lovasz_emese.jpg

Lovász Emese mutatta be a portrékat

– Lokietek Erzsébet lengyel volt, és nagyon erőszakos természetű, míg Beatrix szép, fiatal lányként érkezett Mátyás udvarába, és nagyon okos volt – sorolta az uralkodófeleségek jellemvonásait a diósgyőri vár régésze, Lovász Emese. – Egyedül Habsburg Máriáról maradt fenn hiteles portré. A többiek arcát a krónikák hiteles utalásaiból képzeltük el, és Nagy S. József grafikusművész ecsetje alkotta meg ezeket a királynéi portrékat a jellemvonásaikat, életük eseményeit próbáltuk tükröztetni ezeken az arcképeken. 

A rondella alsó szintjén a portrékat, a felső szinten pedig egy körpanorámás 3D-s animációt is láthatnak a diósgyőri vár fénykoráról, az évszázados pusztulásról és az újjáépítéséről.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat