2020. szeptember 21. Máté, Mirella
Kölcsönözhető lengyel szépirodalom – könyvadomány a Szabó Lőrinc Könyvtárnak
minap.hu
|
2016. március 30. 15:55
|
frissítve: 2016. március 31. 09:07
Háromszáz kiadvánnyal bővült a Szabó Lőrinc Könyvtár könyvállománya. Továbbá megnyitották a Nemzetiségi Gyűjteményt. A könyveket a Miskolci Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat és a Budapesti Lengyel Intézet adományozta.

lengyel_konyvek_160330ml_2.jpg

Fotó: Mocsári László

Mától olyan jelentős kortárs lengyel szerzők műveit is kikölcsönözhetik a Szabó Lőrinc Könyvtárból a könyvtárlátogatók, mint például Olga Tokarczuk. Vagy most már megtalálható a Mindszent tér 2. számú épületben egy lengyel zarándokhely fotóalbuma is.

lengyel_konyvek_160330ml_5.jpg

Ezeket mintegy háromszáz kiadvánnyal együtt adományozta az intézménynek a Miskolci Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat és a Budapesti Lengyel Intézet.

– A városi könyvtárak megyeivel való összevonása előtt már specialitása volt a Szabó Lőrinc Könyvtárnak, hogy kiemelt figyelmet fordított az idegen nyelvű szépirodalom gyűjtésére – mondta Bokrosné Stramszky Piroska, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatóhelyettese. – Az összevonás után átköltöztettük a Görgeyről is az idegen nyelvű könyveket, és további céljaink közé tartozik, hogy a nemzetiségieket is egy helyre gyűjtsük.

lengyel_konyvek_160330ml_16.jpg

Az igazgatóhelyettes szerint nagyban hozzájárul a gyűjtemény színvonalához a most kapott háromszáz könyv.

– Tavaly indította el a Lengyel Könyvtár nevű programot intézetünk – mondta Katarzyna Sitko, a Budapesti Lengyel Intézet igazgatója. – Azóta járjuk az országot, és Budapesten túl vidéki nagyvárosokba is viszünk magyarra fordított, kortárs lengyel szépirodalmat. Miskolc pedig különösen fontos város nekünk, lengyeleknek, hiszen turisztikai célpont is.

lengyel_konyvek_160330ml_4.jpg

– A magyar-lengyel szolidaritás évében a magyar-lengyel barátság napja alkalmából adtuk át kétszázötven darabos gyűjteményünket – mondta Fekete Dénes, a Miskolci Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. – Szervezetünk 1998 óta működik, és fő feladatának tartja a lengyel nyelv és kultúra megőrzését, valamint a kapcsolattartást lengyel városokkal.

A Szabó Lőrinc Könyvtár igyekszik jó kapcsolatot kialakítani a többi nemzetiségi önkormányzattal is, így hamarosan két új ruszin folyóirat is elolvasható lesz az intézményben.

lengyel_konyvek_160330ml_12.jpg

Az aláírási ceremónia után a Polska Drenka együttes műsorát láthatták az ünneplők.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat