2023. december 01. Elza
„Közös-Tér” – sport- és kulturális csarnok épül az Avason
minap.hu
|
2018. április 23. 16:01
|
frissítve: 2018. április 25. 16:45
Új, 2500 négyzetméteres sport- és kulturális csarnok épül az Avason, a Fényi Gyula Jezsuita Gimnáziumhoz kapcsolódva. A kormány 1,3 milliárd forinttal támogatja a multifunkcionális létesítmény felépítését.

A Közös-Tér Központ elnevezésű, kosárlabda-és játékcsarnok alapkövét hétfőn helyezték el. Holczinger Ferenc, a jezsuita gimnázium igazgatója beszédében úgy fogalmazott: intézményük 1993-as indulása óta folyamatos volt a bővítés és a korszerűsítés.

alapko_jezsuita_180423ml_114.jpg

– 2012-ben szabadtéri sportpályát alakíthattunk ki, most pedig egy olyan közösségi teret valósíthatunk meg az önkormányzatnak és a kormánynak köszönhetően, amely nem csupán az iskola diákjait szolgálja, hanem az itt lakókat is – mondta el az igazgató, hozzátéve: ahogyan a nevében is áll (Közös-Tér), az új létesítmény valóban egy közösségi térként fog működni.

Kriza Ákos, Miskolc polgármestere köszöntőjében arról szólt: a jezsuiták közel egy emberöltővel ezelőtt nagy fába vágták a fejszéjüket, amikor egy szakrális intézményt hoztak létre itt, az Avason. – Az azonban nem kérdés, hogy az iskola a közösségi tér fejlesztésében is élen jár. Diákjai a világ bármely pontján megállják a helyüket – emelte ki a polgármester.

alapko_jezsuita_180423ml_92.jpg

Fülöp Attila, egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár úgy fogalmazott: a jezsuita közösség mindig arról volt ismert, hogy szereti a komoly kihívásokat. – Legelső iskolaalapításuk óta nagy dolgokat tettek a közösségért, most sincs ez másképp. Volt egy ötlet, és van egy megvalósítás, melyet Magyarország kormánya segít véghez vinni – húzta alá a helyettes államtitkár. Hozzátette, az egyházak közösségépítő ereje vitathatatlan, ezért is tartja fontosnak a kormány  az ilyen jellegű kezdeményezéseket. A csarnok összköltsége 1,3 milliárd forint, melyet teljes egészében a kormány finanszíroz.

alapko_jezsuita_180423ml_102.jpg

A diákok által összekészített időkapszula – amelyben aktuális újságok, iskolai évkönyv, diákok üzenetei találhatók – elhelyezése után, lerakták a csarnok alapkövét. A játékcsarnok több funkciót tölt majd be: a 2500 négyzetméteres területen lesz egy 30x45 négyzetméteres küzdőtér, amelyet több módon is lehet majd használni. Felosztásának köszönhetően két kosárlabdapályának, vagy egy focipályának is helyet tud adni, térkihasználástól függően. A csarnok várhatóan 2019 májusára készül el, a kivitelezést a Peka Bau 2000 Építőipari Kft végzi.

A sporton kívül azonban kulturális eseményeknek is helyet ad majd a Közös-Tér. Ifjúsági színpad, iskolai rendezvények, koncertek helyszíne lesz a most épülő csarnok, ezért nevezhető multifunkcionálisnak. Az alapkőletételi ünnepségen hangsúlyozták: a csarnok nem csupán az iskola növendékei és a jezsuita rend tagjai számára lesz nyitott, hanem a környéken élők szabadidős tevékenységeinek is otthont adhat.

Az ünnepségen András Attila jezsuita szerzetes áldotta meg az időkapszulát,  kiemelve a szabadidő hasznos eltöltését, és a szellem felüdülését, amihez a csarnok hozzásegítheti az itt élőket.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat