2021. szeptember 27. Adalbert
Lengyel–magyar az Avasi Gimnáziumban
minap.hu
|
2014. október 17. 14:01
|
frissítve: 2014. október 20. 09:09
Képesek-e együttműködni fiatal lengyelek és magyarok? Erre a kérdésre keresi a választ egy most nyílt kiállítás az Avasi Gimnáziumban. A tárlatot Pfiegler Péter alpolgármester nyitotta meg.

A Katowice–Miskolc Együttműködési és Baráti Társaság, valamint az Avasi Gimnázium „Képesek-e együttműködni a fiatal lengyelek és magyarok?” címmel készített el egy közös pályázatot a Magyar Külügyminisztérium és a Lengyel Köztársaság Külügyminisztériuma által 2014. február 29-én aláírt Szándéknyilatkozat alapján. A dokumentumot Martonyi János magyar külügyminiszter és Piotr Serafin lengyel külügyi államtitkár írta alá Donald Tusk lengyel kormányfő hivatalos budapesti látogatásakor.

lengyel-magyar_kiallitas_141017_vcs_12.jpg

Lengyel, magyar két jó barát - ezt már az avasi gimisek is tudják     Fotó: Végh Csaba

Az Avasi Gimnáziumnak lehetősége nyílt lengyel–magyar ifjúsági projektek benyújtására az új program keretében, mely a két ország civil együttműködését támogatja. Ösztönzőleg hatott a munka elkezdésére Henrik Slawiknak és id. Antall Józsefnek a lengyelek és a magyarok közötti együttműködést és barátságot támogató tevékenysége. Az ő példájukat követve a Katowice-Miskolc Együttműködési és Baráti Társasággal építettek ki már egy több éve működő kapcsolatot. Ennek köszönhetően diákjaik elutaztak Katowicébe, ahol 2014. október 3–4-én a Katowicei Művészeti Iskolák Közössége által szervezett képzőművészeti foglalkozáson vettek részt. Az alkotóműhelyben 14 magyar és lengyel fiatal közösen alkotott műveket a magyar–lengyel barátságot idézve.

lengyel-magyar_kiallitas_141017_vcs_06.jpg

A kiállítást Pfiegler Péter alpolgármester nyitotta meg

A közös munkát a Lengyel-Magyar Civil Együttműködési Program, valamint Katowice és Miskolc város is támogatta.

Az Avasi Gimnázium tanulói lelkesen vettek részt ebben a munkában, hiszen már jól ismerték a két népet összefűző történelmi hagyományt. A magyar-lengyel barátság napján a gimnáziumban kiállítást nézhettek meg a két nép több mint ezeréves közös történelméből. Hallhattak verseket lengyel költőktől és maguk is készítettek vetített képes ismertetőt társaik számára. A színházteremben megtekintették a Grzegorz Łubczyk által készített Magyar szív című filmet. Szeretnék, hogy ha ezek a rendezvények is hagyománnyá válnának.

Az Avasi Gimnázium a jövőben is részt vesz ilyen közös programban, és remélik, hogy ehhez, akárcsak az idén, pályázati forrásokat is találnak.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat