2021. szeptember 27. Adalbert
Logisztikai park épült a hulladék helyén
Tréba Eszter
|
2014. december 12. 15:33
|
frissítve: 2015. január 21. 13:35
Hatmilliárd forintból, uniós és hazai támogatásból üzleti és logisztikai park épült fel egy salakhalna helyén. A több ütemben készült, 32 ezer négyzetméteres ipari park első bérlője a Bosch, ám további kis- és középvállalkozásnak is helyet ad majd az Európa Center Miskolcon.

Csaknem 20 éve kezdődött meg 3 millió tonna kohósalak elszállítása a Hold utca környékéről. Négy évvel ezelőtt a megtisztított területen már el tudták helyezni egy új ipari park alapkövét.

europacenter_atado_141211ml_30.jpg

– Itt hosszú évtizedeken keresztül egy salakhegy volt. Koszos volt, poros volt, egészségtelen volt. Ebből alakítottak ki kulturált környezetet – emelte ki a kontrasztot Pfliegler Péter alpolgármester.

Csütörtökön az ipari komplexum utolsó, ötödik csarnokának ünnepélyes avatásával fejeződött be az Európa Center Miskolc építése. A 32 ezer négyzetméter alapterületű park hatmilliárd forintból, uniós és hazai támogatással készült el.

– A most megvalósult csarnok kétmilliárd forintba került a közművekkel és az infrastruktúrával együtt. Ez egy úgynevezett intermodális logisztikai csarnok, ez azt jelenti, hogy mintegy 70 ezer tonna, eddig közúton szállított áru továbbszállítását szeretnénk vasúti vonalra átterelni – magyarázta Lengyel Attila, az Európa Center Miskolc ügyvezetője.

A több mint 10 ezer négyzetméteres új logisztikai csarnok mellett inkubátorház, irodai blokkok, saját iparvágány, kamionparkoló és dokkoló épült. Az első bérlő, a Bosch már beköltözött és további öt kis- és középvállalkozás telephelye is az Európa Centerben lesz.

A Miskolcon működő vállalkozások egyre eredményesebbek, ezt mutatja az iparűzési adóbevételek emelkedése.

europacenter_atado_141211ml_46.jpg

– 2013–2014 első háromnegyed éves helyi iparűzési adóbevételei alapján elmondható, hogy még 2013-ban 5,9 milliárd forint érkezett, addig 2014-ben ez 6,1 milliárd forint, tehát mintegy 200 millió forint az emelkedés mértéke – mondta el érdeklődésünkre Rozsák Andrea, az adóosztály csoportvezetője.

Szakemberek számításai szerint Miskolcon a Takata és a Patec jövőre az ideinél is nagyobbat lendít majd a város gazdasági- és adóbevételén, így adóbevétel tekintetében akár már jövőre megelőzhetjük az első helyen álló Kecskemétet is.

A most átadott Európa Center jelenleg 120 embernek ad munkát, a tervek szerint hamarosan ötszázan dolgoznak majd itt.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat