2019. május 24. Eszter, Eliza
Még nincs vége, sőt: Több mint öt medve kószálhat jelenleg Magyarországon!
blikk.hu
|
2018. június 20. 12:47
|
frissítve: 2018. június 24. 17:07
– Ötnél is több medve kószálhat Magyarországon, túlszaporulat miatt jöhetnek egymás után Szlovákiából Magyarországra – nyilatkozta Nagy Júlia, a Bükki Nemzeti Park szóvivője. Egy anya a bocsával vagy a bocsaival most épp Mezőkövesd környékén jár.

medveuj1.jpg

− Az előző medve is délre tartott, ez az állat is, de fogalmunk sincs, miért – jelezte Nagy Júlia. Bocsot láttak Mezőkeresztes közelében, de ismét felbukkant egy Sajókeresztúron is. Az M3-as autópálya közelében egy videót is készített egy autós, ahogy egy medve a gabonatáblában szalad.

Kedden este Mezőkövesdről Füzesabony felé vette az irányt a bocsos anyamedve. Egy földúton Szihalomnál látták - írja a heol.hu hozzátéve: ezúttal már egy egész családot láttak Hevesben, hiszen egy anyamedve érkezett bocsával, vagy bocsaival együtt. Valószínűleg ezt a csapatot látták néhány napja Sajókeresztúrnál – feltételezte a portál. Kedden Mezőkövesden, a Katonai-tó környékén tanyázott a család. 

Szakértők figyelmeztetnek, hogy ha az anyaállat, veszélyben érzi a bocsait, támadhat. Nem szabad megsimogatni a kismacikat, hanem minél messzebb kell tőlük kerülni. Fel kell készülni arra, hogy előfordulnak majd medvék Magyarországon is – újra meg kell tanulni együtt élni az egyébként őshonos nagyragadozóval. A szakértők szerint a természetvédelmi szervezeteknek etetőhelyeket kellene kialakítani az erdők mélyén, hogy a medvék ne vándoroljanak be lakott területekre.

medve_autoplya.jpg

A WWF is kiadott egy közleményt, amelyben az írták: ha medvét látunk, ne hajszoljuk se autóval, se más járművel, ne akarjunk mindenképpen fotót vagy videót készíteni az állatról, hanem hagyjuk elmenni békében, és azonnal értesítsük az illetékes nemzeti parkot.

A WWF szerint nincs okunk a pánikra, ugyanakkor a hajszolással megijeszthetjük a medvéket.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat