2019. december 15. Valér
Megoldódhat a kínai kőkörök rejtélye
huffingtonpost.com/CCTV
|
2015. április 01. 14:52
|
frissítve: 2015. április 06. 16:46
A mintegy ezer éves kőköröket a napimádó nomádok állíthatták, akik egyes régészek szerint áldozatokat mutattak be és rituálékat tartottak itt.

A mintegy kétszáz kör alakú képződményt Turpan város mellett találták az ország északnyugati részén. A helyiek, főleg a közeli Lianmuqin falu lakói már korábban is ismerték a furcsa jelenséget, de a régészek csak 2003-ban fedezték fel. Néhányan ásatásokat kezdtek a kövek alatt, sírok után kutatva, de egyet sem találtak. A helyi vezetés közbelépett az ásatások okozta rongálások miatt, és leállította a temetkezési helyek utáni kutatást.

Titokzatos kőkörök

Egy új elmélet szerint áldozásra használták a köröket. Egy helyi régész, Lyu Enguo három tanulmányt is írt a titokzatos körökről. Szerinte egész Közép-Ázsiában a hasonló felfedezések általában áldozatok bemutatására szolgáltak. A bristoli egyetem egyik régésze, Volker Heyd a Mongóliában talált képződményekhez hasonlította a kínai jelenségeket. Ő úgy nyilatkozott, hogy egyesek szerint a temetkezési helyek felszíni jelölésére szolgáltak a kövek. Sokan mások – ha nem is a többség – azt állítják, hogy a körök különleges spirituális tulajdonságokkal rendelkeztek, szent helyeket jelöltek, és rituális áldozásra, találkozásra használhatták az ősiek.

Titokzatos kőkörök madártávlatból

Heyd becslése szerint a Kínában talált hasonló képződmények kora elérheti a 4500 évet is. Néhányuk alakja olyan, mint egy tér, és nyílások is találhatók rajta. A többi pedig kör alakú, ide tartozik többek között a legnagyobb kövek alkotta képződmény, amelyhez semmi más nem hasonlítható a sivatagban.

Kőkörök Kínában

"El tudjuk képzelni, hogy a napisten tiszteletére alkották ezeket. A sámánizmus központi alakja ugyanis Xinjiang főisten, a nap istene volt. A mostani nagyszabású kutatások az eddigi legeredményesebbek" – nyilatkozta Lyu.

Ezt bizonyíthatja az is, hogy a képződmény a Flaming hegység közelében található, amely az egyik legforróbb helye a Földnek.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat