2023. február 04. Ráhel, Csenge
Miklós püspök egykor régen…
Kégl I.
|
2014. december 05. 19:59
|
frissítve: 2014. december 09. 10:01
„Miklós püspök egykor régen / segített a szegény népen, / őt dícsérte koldus, árva, / emlékezzünk jóságára…” énekelte a jól ismert dalocskát a Szent Miklós Óvoda apraja-nagyja pénteken, miközben csillogó szemekkel, szívrepesve várták, hogy megérkezzen hozzájuk a várva-várt Mikulás.

mikulas1.jpg

Ám nem pusztán a gyermekek, de Orosz Atanáz a Miskolci Apostoli Exarchátus püspök-exarchája, valamint „segítőtársa” Mihály atya , azaz Szemerszki Mihály oktatás-és nevelésügyi referens- is ünneplőbe öltözött lélekkel nyitott be a megyei kórház területén levő óvodába, hogy tolmácsolja a görög-katolikus intézmény növendékeinek Szent Miklós üzenetét, és átadja a kövérre tömött piros zsákocskákat.

„Izgatottan várom, milyen dalokkal és versekkel készültetek Szent Miklós ünnepére”- mondta a püspök atya, akinek nem is kellett sokat várnia a kis-középső -és nagycsoportosok vidám ünnepi műsorára. Leginkább Weöres Sándor Száncsengő és Czeglédy Gabriella Jön a Mikulás című versikéjétől visszhangzott az intézmény, de emellett kedves, kis nótákkal is emlékeztek a kicsik Myra legendás püspökére. „A ti óvodátok Szent Miklós védelme alatt áll”- hívta fel a gyermekek figyelmét Orosz Atanáz, majd arról kérdezte őket, miért kedves a szívüknek a szent életű püspök. „Mert segít másokon, „mert megoltalmaz minket, „mert ajándékot hoz”, mert arra biztat minket, hogy a szegény gyerekeknek vigyünk ételt”, mert mi gyerekek vagyunk a kedvencei”- kiabálták hol egyenként, hol kórusban a lakkcipős kislányok és nyakkendős kisfiúk.

mikulas.jpg

Az ünnepség fénypontjaként kiosztották a 153 apróságnak a piros almát, mogyorót, ropit és édességeket rejtő mikuláscsomagokat, amelyek hatalmas sikert arattak a Szivárvány, a Felhő, a Föld, a Hold, valamint a Nap csoportos óvodások körében. A gyermekek, miközben türelmetlenül bontogatták a piros zsákokat, azt is megígérték, hogy holnap és holnapután is nagyon-nagyon jók lesznek… A rendezvény végeztével Orosz Atanáz görög-katolikus püspök, és Mihály atya sem távoztak üres kézzel: ők egy-egy üveg mézet kaptak ajándékba az intézmény vezetőjétől, Barta Józsefnétől, hogy egészségben járhassák végig Miskolc sok-sok jó gyermekét.

 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat