2021. április 18. Andrea, Ilma
Milyen egy jó párkapcsolat? – Fiatalok a szerelemről
Kujan István
|
2017. február 22. 18:46
|
frissítve: 2017. február 24. 20:42
A szerelem viszonzása, őszinteség, hűség – így néz ki egy jó párkapcsolat a Szabó-Tóth Kinga egyetemi docens mai előadásán megjelent középiskolások szerint, ugyanakkor az is kiderült: ritka közöttük, aki a szerelméért hajlandó változni…

eloadas_tothkinga_170222ml_4.jpg

Fotó: Mocsári László

A program a Legyen eszed, hogy eszed legyen című drogprevenciós közösségi szolgálat rendezvénye volt, amelyet Miskolc városa szervez. Meghívásukra a Miskolci Egyetem Szociológiai Intézetének igazgatója játékos, kreativitást igénylő feladatokkal kívánta gondolkodásra sarkallni a mintegy félszáz fiatalt szerelemről, kapcsolatról, veszteségről és végső soron a házasságról. A többek között a Kandóból, az Andrássyból és a Zrínyiből érkezett diákok nagy lelkesedéssel beszélgettek, vitáztak, és megdőlni látszott az a manapság általánosnak vélt tapasztalat is, miszerint a mai fiatalok keveset olvasnak: szépirodalmi példák is előkerültek ugyanis a szerelem témakörében.

eloadas_tothkinga_170222ml_10.jpg

Egy igaz-hamis állításokat tartalmazó feladatsorral mutatott rá Szabó-Tóth Kinga egyebek mellett arra, hogy ma Magyarországon az emberek többségében 30 éves koruk után házasodnak, de csaknem minden második válással ér véget; hamis az a vélekedés, hogy ha már gyermek van a családban, az a válástól visszatartó erővel bír; hosszú távon fontos azonban egy párkapcsolatban, ha az intimitás mellett a külön élet is teret kap.

eloadas_tothkinga_170222ml_9.jpg

A tanulók úgy vélekedtek a válások magas számáról, hogy az többségében hűtlenség, valamilyen deviancia vagy esetleg pénzügyi problémák miatt következik be.

eloadas_tothkinga_170222ml_7.jpg

Bár a már megélt szerelemre vonatkozó kérdésekről többségében szemérmesen hallgattak a 15-18 éves fiatalok, arról mindenesetre határozott véleményük volt, hogy milyen egy jó kapcsolat: bizalom, elköteleződés, őszinteség és hűség jellemzi, amiben lehet számítani a másikra és ahol viszonozzák a szerelmet. A válaszaikból az tűnt ki, hogy kevesen élték még át ezt, de a szűk egy órás program minden bizonnyal sokat tehet azért, hogy legalább elkezdjenek gondolkodni a kapcsolatról, a másik nemhez fűződő viszonyukról.

Folytatás csütörtökön: az interaktív, kreativitást igénylő programot csütörtökön újfent megrendezik délután 3 órától a miskolci Városházán. Az előadások is illeszkednek az egész tanévben folyó, változatos eseményeket kínáló programsorozathoz.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat