2021. szeptember 27. Adalbert
Miskolc nagyhatalom a természettudományos oktatásban
K. I.
|
2014. október 07. 19:31
|
frissítve: 2014. október 09. 09:31
Nincs még egy olyan város az országban, mint Miskolc, ahol hamarosan már négy természettudományos laboratórium is várja a fiatalokat. Kedden az Avasi Gimnáziumét avatták fel.

– Egy-egy ilyen projekt megvalósítása során az a legfontosabb, hogy a fejlesztések értetek jönnek létre – szólt Kiss Gábor a nyitórendezvényen részt vevő gimnazistákhoz. Az alpolgármester örömmel jelentette be, hogy Miskolc a természettudományos oktatás nagyhatalma lesz hamarosan, hiszen a Herman Ottó és a Lévay József Református Gimnáziumban már működik hasonló természettudományos laboratórium, a Földes Ferenc és az Avasi Gimnáziumban pedig még ebben a tanévben átadnak egyet-egyet. 

labor_141007_vcs_1.jpg

Fotó: V. Cs.

Kiss Gábor hangsúlyozta, hogy a természettudományokat úgy lehet igazán megszeretni, ha a fiatalok maguk is kísérletezhetnek, ezzel az elméleti ismeretek mellett gyakorlati tudásra is szert tehetnek. Márpedig a korszerű természettudományos laboratóriumok ezt az igényt tökéletesen kiszolgálják.

Schmidtné Törő Ágnes, a gimnázium igazgatója is mérföldkőnek nevezte a laboratórium létrejöttét. Mint mondta, a város is gazdagodik a laborral, hiszen „amivel több az iskola, annyival több a város”. 

labor_141007_vcs_2.jpg

Az Avasi Gimnáziumban a biológia és kémia szaktanterem, illetve szertár helyén alakítanak ki két, egyenként 20 fő befogadására alkalmas, egybenyitva és külön-külön is használható, modern labortechnikával felszerelt laboratóriumot, valamint a hozzájuk tartozó előkészítőt, szertárat és vegyszertároló helyiségeket. 

labor_141007_vcs_4.jpg

Mint Azari Henriette laborvezető ismertette, az Öveges-pályázat keretein belül országszerte közel 50 laboratóriumot hoznak létre, mintegy 14 milliárd forint európai uniós támogatásból. Az Avasi Gimnáziumban egy úgynevezett központi laboratórium működik majd a december elejére várható átadást követően, azaz közel tucat partneriskola diákjai is a XXI. század modern technikájával felszerelt laboratóriumi körülmények között ismerkedhetnek a természettudományokkal. A laborvezető hangsúlyozta, a gyakorlati ismeretek megszerzésével még biztosabb, élménydúsabb tudáshoz juthatnak majd a tanulók.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat