2021. július 28. Szabolcs
Miskolci adomány csángóföldi magyaroknak
minap.hu
|
2014. december 23. 12:04
|
frissítve: 2015. január 15. 15:08
A miskolci Önkormányzat és Kriza Ákos polgármester karácsonyi adományát vitte el a csángóföldi Pusztinára az ott élő magyar közösségnek Mankovits Tamás iparművész, a Magyar a magyarért Alapítvány kuratóriumának elnöke.

csangok.jpg

A Gyimesi-hágón túli Bákó megyei település 800 kilométerre van Miskolctól. Ezerkétszázan élnek itt, eléggé elzárt környezetben, kilencven százalékuk magyar ajkú csángó. Mankovits Tamást (képünkön jobbról) több mint tíz éves, személyes kapcsolat fűzi ide. Korábban is vitt már ajándékokat, miként most a miskolci Önkormányzat és Kriza Ákos polgármester felajánlását. A több mint 250 ezer forint értékű adomány tartós élelmiszert, olajat, lisztet, cukrot, tésztát, konzervet, csokoládét és szaloncukrot tartalmazott.

csangok2.jpg

Az ottani Magyar Házban Nyisztor Ilona népdalénekes tanítja a magyar nyelvet és énekeket a csángó fiataloknak. Évszázadok óta őrzik az itt élők hagyományaikat, az óvodáskorúaktól az idősekig aktívan részt vesznek ebben. Három generáció működik együtt, gyönyörűen énekelnek, mondókákat és ősi magyar imákat tanulnak – mondta Mankovits Tamás.

csangok1.jpg

Elfogadták a meghívást egy jövő évi miskolci fellépésre. Idén jártak már Tokajban és Budapesten, de Miskolcon ez lesz az első látogatásuk.

Loading Video...

 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat