2019. április 21. Konrád
Miskolci tehetség a Templeton-féle "zseniklubban"
minap.hu
|
2016. március 14. 18:07
|
frissítve: 2016. március 16. 09:01
Egy miskolci fiatalember, Pallai Károly is bekerült a 315 kiemelkedően tehetségesnek ítélt magyar fiatal közé, akiket csaknem húszezer jelentkező közül választottak ki, a Magyar Templeton Program keretében. A tehetségek avatóünnepségén részt vett Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere is.

A tehetségazonosító és tehetséggazdagító Magyar Templeton Program 2015. szeptember 15-i indulása után újabb, fontos állomásához érkezett: március 12-én, a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében ünnepélyes keretek között felavatták az első magyar „Junior Templeton Fellow”-kat, a program keretében támogatandónak ítélt tehetségeket.

temple1.jpg

A rendezvényen részt vett Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere is, aki úgy fogalmazott: a Magyar Templeton Program az a „védőháló”, amely sok magyar tehetségnek nyújt biztonságot. Kiemelte, hogy a tehetségeket - erejéhez mérten - mindenkinek gondoznia, segítenie kell, hiszen a tehetségből kibontakozó siker a mindennapokban is megjelenik. A tárcavezető úgy fogalmazott, a most kiválasztott fiatalok biztosak lehetnek abban, hogy nem maradnak egyedül tehetségük kibontakoztatásában, hiszen a Magyar Templeton Program is azért indult, hogy azok, akik erre érdemesek, komplex támogatást kaphassanak.

Az avatást megelőző időszakban közel 20 000 jelentkező próbálta ki magát a fiatal tehetségek felkutatását és támogatását célzó program beválogatási folyamatában. A többkörös, komplex vizsgálatsorozat eredményeként 315-en kerültek be a Junior Templeton Fellow-k közé, akikre egyéves, személyre szabott és széles körű tehetséggazdagító folyamat vár. Az átütő kognitív képességekkel bíró tehetségek közül 217 a 10-19 éves és 98 a 20-29 éves korosztályból kerül ki.

Az elmúlt 2 hónap során a tehetségek egyéni mélyinterjúkon vettek részt, amelyek 35 független pszichológus szakértő bevonásával zajlottak országszerte. „A beválogatási módszertanunk első igazi nagy megmérettetése volt ez az állomás. Komoly eredménynek érezzük a pszichológus kollégák visszaigazolását, hogy igazán kivételes és motivált fiatalokat sikerült azonosítanunk” – mondta el Péter-Szarka Szilvia, a Magyar Templeton Program szakmai vezetője.

temple2.jpg

A Csermely Péter hálózatkutató professzor vezette programban a beválogatott fiatalok egy éven keresztül mentorok által vezetett, nyolc-tizenkét tagú közösségek tagjaivá válnak. Minden tehetség az érdeklődési körére szabott egyéni haladási tervet kap, ám saját felelőssége és döntése, hogy a lehetőségek közül mely programokkal él majd. Az első három hónap a fellow-k ismerkedési időszakáról szól: amellett, hogy elkezdik a munkát egyéni mentoraikkal, intézménylátogatásokon és workshopokon vehetnek részt.

A Magyar Templeton Program fő támogatója a honlapjukon olvasható tájékoztatás szerint a Templeton World Charity Foundation. Az alapítványt Sir John Templeton (1912-2008) amerikai születésű brit üzletember hozta létre azzal a céllal, hogy olyan programokat támogasson világszerte, amelyek az élet és a világegyetem nagy kérdéseire keresik a választ, és olyan kivételes tehetségeket karoljon fel, akik érdemben tesznek az emberiség boldogulásáért.

temple3.jpg

A programba bekerült a miskolci Pallai Károly, óceanista, irodalmár, költő, műfordító, szerkesztő is.

Pallai Károly 1986-ban született, középfokú anulmányait a Fényi Gyula Jezsuita Gimnáziumban végezte. Gimnáziumi évei alatt kezdett külföldi konferenciákon előadásokat tartani (Lengyelországban, Litvániában, Németországban, Hollandiában). Kiemelkedő tanulmányi eredményéért Fényi Gyula-díjban részesült. Felsőfokú tanulmányait francia-török szakon kezdte az ELTE Bölcsészettudományi Karán. Itt tanult francia, latin, török, oszmán, orosz nyelven. Később a frankofón irodalomra koncentrált, már egyetemi évei elején publikált, tartott előadásokat konferenciákon. 2011-ben diplomázott az ELTE francia szakán. 2011-től 2014-ig az Irodalomtudományi Doktori Iskola hallgatója TÁMOP ösztöndíjjal, majd állami ösztöndíjasként. A Karib-térség, az Indiai- és Csendes-óceán modern és kortárs irodalmáról írott, 717 oldalas doktori értekezését summa cum laude minősítéssel védte meg 2015-ben az ELTE-n.

2012-ben megalapította a Vents Alizés című nemzetközi elektronikus irodalmi és irodalomelméleti folyóiratot, melynek azóta is vezetője. A folyóirat szerkesztői között több nemzetközi és világhírű írót, költőt, kutatót is találhatunk. Szintén alapítója és vezetője az Edisyon Losean Endyen kiadónak. Egyedüli külföldiként tagja a seychelles-i Sipay irodalmi folyóirat szerkesztőbizottságának.

Kutatóként elsősorban a Karib-tenger, az Indiai-óceán és a Csendes-óceán kortárs irodalmaival foglalkozik. Publikációi az Egyesült Államokban, Franciaországban, Haitin, Svájcban, Lengyelországban, Tahitin és Magyarországon jelentek meg. Több nemzetközi tudományos társaság tagja (Mauritius, Hawaii, Ausztrália, Franciaország, Hollandia), közülük négynek egyedüli magyarként.

Elsőként publikált tanulmányokat a Seychelle-szigetek angol, francia és kreol nyelvű költészetéről, jelentek meg írásai Martinique, Mauritius, Francia Polinézia frankofón irodalmairól, Óceánia angol nyelvű költészetéről.

2014-ben több nemzetközi kutatói ajánlás alapján eddigi egyedüli magyarként tagjai közé választotta az Európai Óceanisták Szövetsége. Nemzetközi és hazai fórumokon is rendszeresen hangsúlyozza az irodalom és a bölcsészettudományok jelentőségét a kultúrdiplomáciai kapcsolatok, a "különböző országok, vallások és kultúrák közötti kommunikáció elmélyítésében".

2015-ben részt vett az ELTE BTK Szakmódszertani Központja által koordinált bölcsésztanár-képzéssel kapcsolatos kutatásokban (a francia nyelv didaktikája). Ugyanebben az évben jelent meg Suriname költészetének történetét bemutató tanulmánya.

Költőként francia, angol, spanyol, magyar, portugál, szuahéli, román, Seychelle-i kreol, tahiti és török nyelven ír és publikál. Verseit angol és román nyelvre is fordították.

Versei világszerte számos helyen jelentek meg elektronikus és nyomtatott folyóiratokban (Tahiti, Amerikai Egyesült Államok, Haiti, Kína, Észak-Írország, Franciaország, Dánia, Svájc, Nigéria, Kanada, Fülöp-szigetek, Seychelle-szigetek, Thaiföld, Magyarország, Anglia.

2013-ban "Elle. Seule" című versével egyedüli magyarként képviselte országunkat a Woman Scream nemzetközi költészeti és művészeti fesztivál programján Párizsban.

2015-ben a nepáli szervkereskedelemről írt angol nyelvű verse (Nepal Incubus) bekerült a Voice of Humanity című, Nigériában megjelent nemzetközi költészeti antológiába (2015, Speaking Pen International, Lagos). A Maya Angelou emlékére kiadott The Phenomenal Woman nemzetközi antológiában megjelent Electric Asphodel című verse, ezzel egyedüli európai költőként került be a kötetbe (2015, Hinovelty, Aba, Nigéria). Egyedüli magyarként válogatták be a Kínában kiadott, a világ 100 költőjét bemutató 2014-es költészeti világévkönyvbe verseivel, életrajzával.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat