2020. szeptember 21. Máté, Mirella
Újra életre kel a történelmi Avas
minap.hu
|
2015. május 05. 16:53
|
frissítve: 2015. május 07. 09:55
A bortanyán tartották a IV. Avasi Borangolás beharangozó sajtótájékoztatóját kedden délután, ahol a részletes programok mellett megtudtuk milyen változások történtek a történelmi Avason az elmúlt időszakban. Idén is érdemes lesz "borangolni" az Avason, hiszen 25 pincében, 35 borászat várja a látogatókat most hétvégén.

borangolas_sajtaj_150505ml_1.jpg

fotó: Mocsári László

A borangolás négy évvel ezelőtt indult, a program látogatottsága évről-évre nő, a szervezők remélik, hogy idén még több ember keresi fel az avasi pincéket, ahol jobbnál jobb borokat kóstolhatunk majd.

Az idei borangolás a város támogatásával, valamint több civil szervezet összefogásával valósul meg. A programsorozat fő szervezői a Miskolci Borbarátok Egyesülete, az Avasi Borút Egyesület, a város részéről pedig a Kulturális Központ segíti a rendezvény létrejöttét.

A rendezvény hagyományaihoz hűen szakmai nappal indul pénteken a IV. Avasi Borangolás. A Hagyománybor Marketing konferencián jelen lesz Gál Péter, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára, aki már az első borangolás óta, rendszeres látogatója az eseménynek. 

Gál Péter arról fog beszélni, hogy egy ilyen 900 pincével rendelkező különleges hely, ami Európában egyedülálló, milyen jövő előtt áll. Pfliegler Péter alpolgármester a városvezetés terveiről tart majd előadást. Kapusi Krisztián és Fáy Ádám történész, antropológus egy projekt keretében kutatták nem rég az Avast és erről fognak majd beszámolni. Délután a városházi borszalonon a bükki borvidék borait kóstolhatjuk meg.

borangolas2_140510ml_13.jpg

Szombaton délelőtt kezdődik az igazi borangolás, amikor is 25 pince nyílik meg, amiket három különálló borútvonalon közelíthetünk meg.

A Kis-Avason az Avasi Celláriumban többek között megkóstolhatjuk a város borát is. A Mély-völgyben egymás mellett sok kis pince várja látogatóit, de a Nagy-Avason is érdemes lesz borangolni, mert sok szép pincével és jó borokkal találkozhatunk ezen az útvonalon is.

Három borinduló pont lesz a Palóczy emlékműnél, a Palacsintaháznál és Dűlő étteremnél, ahol beszerezhetünk egy térképet, amin tájékozódhatunk, illetve a borangolás hivatalos poharát is megvásárolhatjuk, amit finom borokkal töltenek majd meg nekünk az egyes pincéknél.

borangolas2_140510ml_09.jpg

Tehát egy elég nagy területet lehet majd bejárni, de ez ne riasszon el senkit! A tapasztalatok szerint, egy átlagos miskolci számára az Avas sokszor egy átláthatatlan erdőrengetegnek tűnik, és sokan azt gondolják, hogy óriási távolságok vannak. A valóság azonban az, hogy mindhárom borútvonal egy 15 perces sétával könnyedén bejárható.

A sajtótájékoztatón Kriza Ákos arról is beszélt, hogy jól bevásárolt a város az elmúlt egy hónapban, hiszen az Avas szálló megvételét követően, Miskolc egyik legrégebbi borházát is megvásárolták.

borangolas_sajtaj_150505ml.jpg

A közel 200 négyzetméteres bortanyát a hozzátartozó pincerendszerrel 26 millió forintért sikerült megszerezni.  Ez az anyagi áldozatvállalás illeszkedik ahhoz a városfejlesztési stratégiához, ami azt a célt szolgálja, hogy nem csak Miskolc történelmi örökségei, de a turisztikailag fontos ingatlanjai is visszakerüljenek a város birtokába

Mint megtudtuk: a bortanya megvétele igencsak jó vásárnak számít, ha azt vesszük, hogy a 2000-es évektől kezdve közel 280 millió forintot költöttek az ingatlanra.

Természetesen kell még rá költeni, hogy műszakilag is zökkenőmentes legyen a komplexum működtetése, de a most hétvégén induló borangoláson már nyitott kapukkal fogadja vendégeit a megújult bortanya is.

bortanya_150505ml_4.jpg

„Azokat a patinás helyeket, amelyekre Miskolc kultúrája, kereskedelme, idegenforgalma alapozódott, természetesen vissza akarjuk hozni abba a fénybe, ami XXI. századi színvonalon tudja kiszolgálni nem csak a miskolciakat, hanem azokat is, akik hozzánk jönnek látogatóba.” – hangsúlyozta Kriza Ákos, polgármester

A 2010 után kezdődő történelmi Avas rekonstrukciója is ebben a szellemben kezdődött. Kriza Ákos elmondta, hogy az elmúlt időszakban több mint 90 millió forintot költöttek az úthálózatra, részlegesen megoldották a vízelvezetést, az Avason bekövetkezett vis-major eseteket rendezték, emellett több mint 200 millió forintot költöttek el a történelmi városrész helyreállítása érdekében.

borangolas2_140510ml_41.jpg

A jövőt illetően a polgármester elmondta: a Városház teret, illetve az Avas tetőt egy összefüggő komplexumként, kiemelt városfejlesztési projekt keretein belül kívánják megvalósítani, amire uniós források adnak lehetőséget. Új panoráma útvonalakat létesítenek, korszerű LED-es közvilágítást építenek ki, a közbiztonság növelésére kamerarendszert telepítenek.

„Azt gondolom, hogy azt a vitalitást, amit szeretnénk visszahozni az itteni életterekbe, azt meg tudjuk teremteni.”  - fogalmazott a polgármester.

A polgármester szerint a kitartó munka eredményeként a három-négy éven belül a történelmi Avas vissza tud térni régi fényébe, amelyben volt, de XXI. századi színvonalon.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat