2020. december 01. Elza
MSZOE: összeférhetetlen, hogy a kamarákra bízták a szakképzési gyakorlati helyek ellenőrzését
MTI
|
2015. március 09. 11:20
|
frissítve: 2015. március 09. 11:20
A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete (MSZOE) szerint összeférhetetlen, hogy a szakképzési törvény a kamarákra bízta a tanulószerződéses gyakorlati képzőhelyek ellenőrzését és a szabálytalanságok szankcionálását.

    A szülői szervezet hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a kamarai ellenőrzések nem nyújtanak garanciát arra, hogy a tanulók megkapják a pénzbeli és természetbeni juttatásaikat, a védőfelszereléseiket, a szakmai vizsgára történő megfelelő felkészítést.
    Az MSZOE szerint a szakképzési törvény előírásai nem kötelezik a gazdasági kamarákat arra, hogy kivizsgálják és orvosolják a gyakorlati képzést folytató gazdálkodó szervezetek által a tanulókkal szemben elkövetett jogsértéseket. A tanulószerződéssel kapcsolatos jogviták elbírálása a bíróság hatáskörébe tartozik. A jogvitát megelőzően a gazdasági kamara csak közvetít a felek között a vita feloldása érdekében - rögzítették.      
    Kitértek arra is: a gyakorlati képzést folytató gazdálkodó szervezetek nem felelősek a tanulók testi, lelki épségért, érzelmi és erkölcsi biztonságáért, neveléséért. A szakképző iskolák és a szülők felügyeleti joga nem terjed ki a munkahelyi körülmények között folyó gyakorlati képzésre.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat