2021. május 09. Gergely
Műszaki pálya lányoknak? – miért is ne!
Istenes Zsolt/Kujan István
|
2016. április 29. 16:06
|
frissítve: 2016. április 30. 16:54
Ez a nap a legnagyobb, lányoknak szóló pályaorientációs kezdeményezés. A hazai programokat a Nők a Tudományban Egyesület szervezi, azért, hogy népszerűsítsék a műszaki pályát, és eloszlassák azt a tévhitet, ami szerint bizonyos szakmákhoz a férfiak jobban értenek.

       A Takata miskolci gyárában több mint 800-an dolgoznak. A fizikai és szellemi alkalmazottak több mint 40 százaléka nő. Az üzemben csütörtökön több mint 40 gimnazistának – érkeztek a Zrínyiből, az Avasiból, a Földesből és a Diósgyőri Gimnáziumból is – mutatták meg az ottani munkát, és a gyakorlatban a mérnök szakmát.

A fiatalok közül többen is elmondták, kedvenc tantárgyaik közé tartozik a fizika, a kémia, sokan ezzel is tanulnának tovább. A mérnökszakmák tehát már a lányok közében is keresettek, ezért is tettek látogatást a miskolci üzemben. Volt olyan fiatal köztük, aki érdeklődésünkre elmondta, a látogatás győzte meg abban, hogy ilyen irányban tanuljon tovább.

takata_160428ml_7.jpg

Fotó: Mocsári László

A lányoknak a Takata munkatársai bemutatták a gyár tevékenységi körét, majd az ottani mérnöknőkkel találkozhattak. A mérnöknőkkel lehetőség nyílt személyes kapcsolatok kialakítására. Ezt követően a csoport az anyagáramlást követve nézte végig a Takata termelési folyamatait.

– A Takatánál nagyon fontosnak tartjuk a műszaki pályaorinteációt és annak lehetőségét, hogy a diákok minél szélesebb körben ismerhessék meg tevékenységeinket. Elhivatottan hisszük, hogy a mérnöki pálya értékeit így van lehetősége megismerni a diákoknak és így tudatosodik látogatóinkban, hogy manapság egy mérnöknő már akár fehér ingben is dolgozhat a termelő üzemben – nyilatkozták a miskolci gyárnál, hozzátéve, fontosnak tartják, hogy a lányok körében is népszerűsítsék a műszaki szakmát, így nagy örömmel csatlakoztunk a Nők a Tudományban Egyesület felhívásához.

takata_160428ml_8.jpg

A Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Karán a lányokat labortúrákkal várták. A résztvevők megismerkedhettek az ólomöntéssel, de más érdekesség is volt. Komolyzene szól a hangszóróból. Beethoven dallama, a Für Elise sokaknak ismerősen csengett, de most a zeneként ható hanghullámok is láthatóvá váltak a lángnyelvek között. A labortúrákon több mint 100 középiskolás vett részt a megyéből, volt köztük, aki már tudja, hogy mérnök szeretne lenni.

takata_160428ml_10.jpg

A szervezők szerint egyre kevesebb a nőkben az előítélet a mérnök szakmákkal kapcsolatban, de sokan még mindig a szokások, és nem a saját érdeklődésük szerint választanak szakmát. Roneczné Ambrus-Tóth Judit, a Nők a Tudományban Egyesület regionális képviselője úgy fogalmazott: tapasztalataik szerint egyre több lány érdeklődik a műszaki pálya iránt. Az anyagtudományi karon például körülbelül 30 százalék a lányok aránya.

– Mégis úgy tapasztaljuk, hogy egyre kevésbé mernek elindulni a lányok, még mindig nagyon sok az előítélet a mérnöki pálya iránt. Ezért is szeretnénk ilyen programokon felkelteni az érdeklődésüket és megmutatni, hogy igenis vannak lányok a műszaki pályán, és jöjjenek ők is – mondta.

A lányok napján számos intézmény és cég tartott nyílt napot és szervezett találkozót a diákoknak női dolgozóival. Miskolcon az egyetem, a Bosch és a Takata csatlakozott a programhoz.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat