2021. április 22. Csilla, Noémi
Napi SZEM – csehekkel, franciákkal folytatódott a fesztivál Miskolcon
Miskolci Nemzeti Színház
|
2016. február 05. 15:05
|
frissítve: 2016. február 06. 13:41
Csütörtökön második napjához érkezett a SZEM Fesztivál. Színpadra lépett Prohászka Fanni, de prágai és francia fiatalok is megmutatták tehetségüket. Este aztán a közönség a két külföldi előadás alkotóival is találkozhatott a szakmai beszélgetésen.

szemfeszt_160204_eder_vera.jpg

Forrás: Miskolci Nemzeti Színház / Éder Vera

     Prohászka Fanni, ötödéves színművész hallgató előadásában láthatta a közönség Jens Raschke Do fish sleep? Című darabját, amelyben egy kislány, Jette mesél halott kisöccséről, az emlékéhez való viszonyáról és arról, hogy egy család életében milyen hatalmas változást hoz a halál. Az előadás a fiatalabb közönség nyelvén szólt egy nehéz témáról, de izgalmas volt a felnőtt nézőink számára is.

szemfeszt_160204_eder_vera1.jpg

A prágai fiatalok előadásában a Giovanni Papini olasz író által megírt Gog alakját helyezték a középpontba. Ám nem a Papini által megírt történetet vitték színre, hanem Gogot mint szimbólumot használták fel: ő az, aki kompromisszumokra képtelen, egyedi, és a lehető legjobb akar lenni. Egyfajta ideális „én”. Az előadás intenzív mozgáson, izgalmas videotechnikán és a közönséggel való folyamatos kommunikáción alapult.

szemfeszt_160204_eder_vera2.jpg

A francia alkotók a brit Martin Crimp drámája által ihletett előadásban maguk tervezték a díszletet és a világítást is, sőt maguk játszották a főszerepet. A párkapcsolatról szóló előadásban azzal kísérleteztek, hogy miben is áll egy párkapcsolat egyáltalán – mikor valódi, és mikor elképzelt? A fiatal tervezők színpadi képek sorozataként mutatták meg hőseikhez való viszonyukat, a látvány ezért központi szerephez jutott a miskolci Kamaraszínházban.

Este aztán megrendezték az idei SZEM Fesztivál második szakmai beszélgetését, amelyet Jászay Tamás kritikus vezetett. A közönség a két külföldi előadás alkotóival találkozhatott, és ezekről az előadásokról tudhatott meg többet.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat