2021. március 07. Tamás
Nem hobbiból hajtottak át a piros lámpán a tűzoltók – újabb részletek
Petri Nóra
|
2015. október 15. 10:19
|
frissítve: 2015. október 16. 14:57
Jobb lett volna, ha várnak és felrobban az üzem? - teszi fel a kérdést Lichy József ügyvéd, akinek az egyik tűzoltó az ügyfele. Bíróság elé állnak ugyanis azok a tűzoltók, akik áthajtottak a piros lámpán a vasúti átjáróban, miközben egy üzemben keletkezett tűzhöz riasztották őket.

vatui-atjaro.jpg

Az eset még tavaly augusztus 26-án, az esti órákban történt. A mezőkövesdi tűzoltók egy Tiszadorogmárián működő pálinkafőző üzemhez indultak eloltani a lángokat. Útközben egy a Miskolcról Budapestre tartó Intercity állíthatta volna meg őket Mezőkövesden, de a tűzoltóautó vezetője úgy döntött, hogy áthajt a piros jelzés ellenére is, mert meggyőződött arról, hogy nincs közvetlen életveszély.

A vasúti átjáróban félsorompó zárja el az áthaladók útját, amikor pirosra vált a lámpa. Három tűzoltó autó ment a konvojban, az elsőben ült a parancsnok, az ügyfelem - nyilatkozta a minap.hu-nak Lichy József ügyvéd. Meggyőződtek róla, hogy belátható a terület. Nyilvánvalóan végszükség volt, így nevezzük az ilyen helyzeteteket – mondja. Szabályt szegtek, de azért mentek át, hogy életet mentsenek – hangsúlyozta az ügyvéd.

A két félsorompó miatt az átjárón csak „S”-alakban lehetett átmenni. Az első két autó áthaladása után jelent meg a vonat a távolban. Az Intercity vezetője lelassított, majd megállt, bizonyára azt gondolta, hogy nem működik a fényjelző. Tényleges vészhelyzet nem alakult ki, baleset nem történt.

Jobb lett volna, ha megállnak és felrobban a pálinkafőző üzem?  - teszi fel a kérdést Lichy József ügyvéd, egyúttal utalva arra a körülményre is, hogy az üzem mellett lakóházak is voltak.

Dojcsák Dávid, a B.-A.-Z. Megyei Katasztrófavédelem szóvivője későbbre ígért tájékoztatást az ügyben.

 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat