2020. július 09. Lukrécia
Népszerűek a duális képzések a Miskolci Egyetemen
Molnár Péter/minap.hu
|
2016. április 20. 12:15
|
frissítve: 2016. április 21. 16:30
Csaknem félszáz vállalkozás csatlakozott eddig a Műszaki Anyagtudományi Karon meghirdetett duális képzésekhez. A Miskolci Egyetemen itt indult el elsők között ez a képzési forma. Népszerűségére jellemző, hogy a drótköteleket, villamosvezetékeket gyártó FUX Zrt.-hez többszörös volt a túljelentkezés. Csütörtökön workshopra várják a leendő anyagmérnököket.

     Vasiszta Viktor a Miskolci Egyetem első éves hallgatója. Járműipari mérnöknek készül. Azt mondja, azért választotta a duális képzést, mert az egyetemi évek alatt is fizetést kap, és könnyebben tud majd elhelyezkedni.

– Úgy látom, hogy nagyon jó karrierlehetőséget kínál a duális képzés. A szakmai tapasztalat megszerzése nagy előny lesz a többi, frissen végzett hallgatóval szemben – emelte ki.

dualis_kepzes_egyetem_150929_ja_15.jpg

A Műszaki Anyagtudományi Karon az elsők között indították el a duális képzést. Mende Tamás duális képzési felelős ismertette: azzal szólítják meg a fiatalokat, hogy „tanuljatok az év felében Miskolcon, majd a saját környezetetekben fizetésért dolgozzatok és szerezzetek szakmai tapasztalatot a saját régiótokban. Aztán ahol éltek, ott tudtok majd biztos munkavállalóként tevékenykedni”.

Miskolcon a FUX Zrt. a legnépszerűbb. A német piacra drótköteleket és villanyvezetékeket gyártó cégnél többszörös volt a túljelentkezés duális képzésre. Barkóczy Péter fejlesztési igazgató kiemelte, egy gyakorlatorientált képzést tudnak ipari környezetben adni, ahol a hallgatók a vállalatnál dolgozó mérnökökkel mint mentorokkal dolgozhatnak együtt.

exim_forum_fux_150225_fkcs_20.jpg

Egy több mint 90 százalékban exportra termelő kazincbarcikai vállalkozáshoz 4 mérnökhallgatót várnak majd évente. Ők a cég 2018-ra elkészülő szirmabesenyői részlegénél is dolgozhatnak majd. Nagy Endre, az Ongropack Kft. HR és kommunikációs menedzsere hangsúlyozta, nemcsak az egyetem nyer azzal, hogy van egy gyakorlati képzőhelye: a diák is nyer azzal, hogy gyakorlati tapasztalatot szerez és értékesebbé válik a munkaerőpiacon.

– A legnagyobb nyertesek azonban mi leszünk, hiszen ki tudunk magunknak nevelni nagyon tehetséges fejlesztő, vagy akár gyártást támogató anyagmérnököket, gépészmérnököket, illetve ipari automatizálás területén informatikusokat – fűzte hozzá.

Míg korábban 22 vállalkozáshoz jelentkezhettek a hallgatók, ma már 45 vállalat várja a Műszaki Anyagtudományi Kar diákjait a duális képzési rendszerben. Palotás Árpád Bence dékán ismertette, a kecskeméti minta alapján az öntészeti cégekkel együtt kezdték el kidolgozni azt a képzési formát, képzési portfóliót, ahol a hallgatóknak lehetővé teszik, hogy az iparban minél erősebb gyakorlati képzést kapjanak. A vállalatok pedig már ideje korán kapcsolatot alakíthatnak ki leendő munkavállalóikkal.

Interaktív bemutatókkal próbálják vonzóvá tenni a Műszaki Anyagtudományi Karon elérhető duális képzéseket április 21-én, csütörtökön. A workshopon a kar oktatóival, és a képzésben részvevő vállalatokkal is megismerkedhetnek a hallgatók.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat