2021. április 22. Csilla, Noémi
Öt egyetem, nyolc előadás és műhelymunka - SZEM Fesztivál volt Miskolcon
mnsz.hu
|
2016. február 07. 16:44
|
frissítve: 2016. február 08. 20:45
Szombat este a végéhez ért az idei SZEM Fesztivál. A miskolci színművészeti egyetemi szemle négy napja alatt számos izgalmas előadással ismerkedhetett meg a fesztivál közönsége. A kiállítások és a szakmai beszélgetések mellett a SZEM során négy ország öt művészeti egyeteméről összesen nyolc előadás érkezett. Francia, cseh, román és magyar fiatalok oszthatták meg tapasztalataikat és munkáikat egymással.

20160205_szem_4x100_4_resize.jpg

Fotó: Gálos Mihály Samu

BEMUTATKOZOTT A MAROSVÁSÁRHELYI MŰVÉSZETI EGYETEM

A 2016-os SZEM Fesztivál második napján a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem két előadásával találkozhatott a fesztivál közönsége. Az intézményben magyar és román tagozat is működik, és mindkettő küldött előadást az idei fesztiválra. Két igen eltérő darab, eltérő színészi eszközök, színházi gondolkodásmódok nyilvánultak meg, miközben a marosvásárhelyi fiatalok új közegben, új közönség előtt mutatkozhattak be.

20160205_szem_4x100_11_resize.jpg

EGRESSY ZOLTÁN: 4x100 (rendező: Sebestyén Aba)

(Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem – UATM, Marosvásárhely)

A Sebestyén Aba rendezésében színre kerülő produkcióban a Marosvásárhelyi Egyetem magyar tagozatának MA hallgatói játszottak. A mindenre elszánt 4x100-as magyar női váltóról szóló előadásuk fontos alapkérdéseket feszegetett: mit vagyunk hajlandóak megtenni céljainkért? A lehető legjobb eredményt akarjuk elérni, vagy nyerni akarunk, bármi áron? És lehet-e szív nélkül küzdeni? Egressy darabját alapos elemzésnek vetették alá a fiatalok, akik végül a győzelem kétes értékére is rámutattak.

20160206_szem_ionescu_13_resize.jpg

Fotó: Gálos Mihály Samu

EUGÈNE IONESCO: ALMA IMPROVIZÁCIÓK (rendező: Gabi Cadariu)

(Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem – UATM, Marosvásárhely)

A marosvásárhelyi diákok előadásában egy kevéssé ismert Ionesco darabot dolgoztak fel. Ebben a szerző önmaga és három kritikus közti vitát mutatja be: azt, hogy a meggondolatlan, negatív kritika milyen veszélyes lehet egy alkotóra nézve. A pörgő, mégis fegyelmezett előadás abszurd elemeket is használt, művészeti és színházi témákat is feszegetett. Közben pedig A kopasz énekesnő szerzőjének sajátos humorával szórakoztatta a közönséget.

IMPROVIZÁCIÓS WORKSHOP GABI CADARIU VEZETÉSÉVEL

Idén Gabi Cadariu marosvásárhelyi rendező és színházpedagógus tart improvizációs workshopot a SZEM Fesztivál résztvevői számára. Az improvizációs készség az egyik alapképesség, amellyel minden színészhallgatónak rendelkeznie kell – ennek révén képesek feltalálni magukat váratlan, új helyzetekben a színpadon, a segítségével pedig a kreativitás is fejleszthető. Ennek a technikának egy sajátos formájába kapnak betekintést a fiatalok.

SZAKMAI BESZÉLGETÉS JÁSZAY TAMÁS VEZETÉSÉVEL

Az idei SZEM Fesztivál harmadik szakmai beszélgetésén a 4x100 és az Alma improvizációk színészei beszéltek arról, hogy miért ezeket a darabokat választottak, milyen kihívások elé néz a színészképzés Marosvásárhelyen, miben hasonlít egy sportverseny és egy színház öltözője, és hogy maguk miként küzdöttek meg Egressy Zoltán és Eugène Ionesco szövegeivel. Az Alma improvizációk rendezője, Gabi Cadariu is részt vett a beszélgetésen, aki Ionesco szövegének különleges működéséről mesélt. A beszélgetés végén pedig Béres Attila igazgató köszöntötte a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem hallgatóit.

20160206_szem_sarga_vonal_47_resize.jpg

CHARLOTTE ROOS – JULI ZEH: SÁRGA VONAL (rendező: Zsámbéki Gábor)

(Színház- és Filmművészeti Egyetem, Budapest)

A 2016-os fesztivál záróelőadása a budapesti harmadévesek korábbi vizsgaelőadása, a Sárga vonal volt. A mai korra reflektáló darabban olyan témák merültek fel, mint a modern civilizáció túlszabályozottsága, a társadalmi béke és az egyéni szabadság közti ellentét, valamint a háborúk és szegénység elől menekülő milliók problémái. A kisebb jelenetekből összeálló előadásban a hallgatók különböző alakokkal és színpadi megoldásokkal kísérleteztek, közben pedig keresték a mindannyiunk körül és mindannyiunkban húzódó sárga vonalakat – a határokat, amelyeket olykor igenis érdemes átlépnünk.

SZAKMAI BESZÉLGETÉS JÁSZAY TAMÁS VEZETÉSÉVEL

A szombat esti utolsó szakmai beszélgetésen Jászay Tamás kritikus korunk egyik legnagyobb magyar színházrendezőjével, színházpedagógusával, Zsámbéki Gáborral beszélgetett. A Sárga vonal állt a beszélgetés középpontjában: miért ezt a darabot választotta a rendező, a diákok hogyan dolgoztak a próbafolyamat során, valamint hogy milyen tanulságai lehetnek egy ennyire kortárs szöveg színpadra állításának. A beszélgetésen a hallgatók is részt vettek, akik személyes tapasztalataikat is megosztották a közönséggel.

 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat